NOS NieuwsAangepast

Tonnen ivoor, vlees en schubben onderschept bij actie tegen stroperij

Onder de naam Operatie Thunderstorm hebben bijna 100 landen onder leiding van politieorganisatie Interpol wekenlang samengewerkt in de aanpak van stroperij. Opsporingsdiensten doorzochten auto's, vrachtwagens, boten en containers, in sommige gevallen met speurhonden en scanapparatuur.

Bij de actie is 43 ton gesmokkeld vlees in beslag genomen, onder meer van beren, olifanten, krokodillen, walvissen en zebra's. Verder werd 1,3 ton ivoor ontdekt. Canada onderschepte 18 ton paling uit Azië. Controleurs namen ook veel levende dieren in beslag, zoals 27.000 reptielen, 4000 vogels, 48 apen en 14 katachtigen.

Stewardessen met levende schildpadden

Dankzij Operatie Thunderstorm is ook 8 ton aan schubben van beschermde diersoorten onderschept, waarvan de helft op een schip dat van Afrika naar Vietnam was gevaren. Die schubben worden door traditionele medicijnmannen gebruikt.

De internationale operatie in 92 landen in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Noord- en Zuid-Amerika heeft zo'n 1400 verdachten opgeleverd. Zo werden er in Los Angeles twee stewardessen opgepakt die in hun bagage levende schildpadden naar Azië wilden smokkelen.

De 'straatwaarde' van de opgespoorde illegale dieren en dierenproducten loopt in de miljoenen euro's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl