Öztürk, Azarkan en Kuzu van Denk
NOS NieuwsAangepast

Denk werkte aan nepadvertentie PVV

Politieke partij Denk heeft in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gewerkt aan een 'nep'-advertentie die de PVV in een kwaad daglicht moest stellen. Dat meldt het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV (BNNVARA). Het bestuur van Denk zelf heeft uiteindelijk van uitvoering van het idee afgezien.

Volgens De Nieuws BV ging het om een banner (een online advertentie) met de beeltenis van PVV-leider Wilders en de tekst 'Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren'.

Later onthullen

Voormalig campagneleider en huidig fractievoorzitter Azarkan bevestigt dat Denk die banner inderdaad heeft bedacht. Op die manier wilde de partij waarschuwen voor het gedachtegoed van de PVV.

De partij was van plan dan later te onthullen dat het geen advertentie van de PVV, maar van Denk was. Maar volgens Azarkan heeft de partijtop al binnen drie dagen besloten de campagne niet uit te voeren, omdat die te ver ging.

Testadvertentie

Volgens De Nieuws BV is wel een soortgelijke testadvertentie, met gelijke strekking, online gezet. Die advertentie was vooral op het buitenland gericht.

Reclameman Nandelall van het bedrijf OptimusAdd zei in De Nieuws BV dat de test was bedoeld om te kijken of de boodschap werd toegestaan door de algoritmes van reclameplatform GoogleAdwords.

Azarkan zegt dat hij toestemming heeft gegeven om de banner te testen, maar volgens hem heeft Nandelall de test "kennelijk" laten staan, tegen de instructies van Denk in.

PVV-leider Wilders vindt de Denk-banner schokkend. "Het is helemaal niet ons standpunt dat wij Nederland willen zuiveren." Hij denkt erover aangifte te doen tegen de partij.

Ook Denk doet misschien aangifte

Denk is woedend over de uitzending van De Nieuws BV. Denk bracht gisteren al naar buiten dat de partij twee journalisten ervan beschuldigt een ex-opdrachtnemer van Denk te hebben aangespoord valse informatie over de partij te verzinnen.

De partij heeft daarover ook een video gepubliceerd en overweegt aangifte te doen tegen de twee journalisten. Azarkan spreekt van tendentieuze berichtgeving, die een stempel plakt op Denk, dat niet terecht is.

De fractievoorzitter is er ook kwaad over dat een gesprek met journalisten van De Nieuws BV op de fractiekamer van Denk blijkt te zijn opgenomen. Denk heeft daarover een klacht ingediend bij het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl