Speler van Counter-Strike
NOS NieuwsAangepast

Gamebedrijven negeren deadline; verslavende 'schatkistjes' nog niet geschrapt

  • Nik Wouters

    verslaggever Economie

  • Nik Wouters

    verslaggever Economie

Grote gamebedrijven lijken geen gehoor te hebben gegeven aan een eis van de Nederlandse Kansspelautoriteit om verslavende elementen uit hun games te halen. Vier spelmakers moesten voor vandaag de zogenoemde loot boxes, virtuele schatkistjes, hebben aangepast. Twee daarvan hebben maatregelen genomen, maar voor de andere dreigen boetes van vele miljoenen.

In steeds meer games kunnen spelers voor een paar euro schatkistjes kopen met virtuele voorwerpen. Het is voor de speler een gok of er zeldzame voorwerpen in zitten. Volgens de Kansspelautoriteit worden de gokregels overtreden als spelers de virtuele voorwerpen vervolgens voor geld kunnen verkopen op online handelsplaatsen. Bij vier populaire spellen is dat het geval.

De Kansspelautoriteit wil niet zeggen om welke spellen het gaat, maar Fifa18 en PUBG zijn waarschijnlijk twee van de games. Twee andere spellen zijn wel aangepast. Spelmaker Valve heeft op het laatste moment ervoor gezorgd dat voorwerpen uit Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 niet meer verhandeld kunnen worden.

Miljoenenboete

De spelmakers van Fifa18 en PUBG kunnen nu een miljoenenboete krijgen van de Nederlandse toezichthouder. Die gaat de komende tijd onderzoeken of er daadwerkelijk nog steeds regels worden overtreden. Als dat het geval is, kan een boete worden opgelegd tot 10 procent van de wereldwijde omzet. Dat zou in het geval van EA, het bedrijf achter Fifa18, neerkomen op een boete van meer dan 400 miljoen euro.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Belgische overheid gaat nog verder in het aanpakken van het fenomeen van de loot boxes. Alle spellen met deze virtuele schatkistjes overtreden volgens de Belgische Kansspelcommissie de wet. Als de spellen niet worden aangepast, kunnen boetes worden opgelegd van maximaal 1,6 miljoen euro en er kan tien jaar gevangenisstraf worden opgelegd.

EA zei in eerder in een verklaring dat hun games geen vorm van gokken zijn. "We zijn ervan overtuigd dat onze games aan wetten van over de hele wereld voldoen. We nemen onze verantwoordelijkheden erg serieus."

Nul keer Ronaldo

In Fifa18 kunnen spelers virtuele pakjes met voetbalkaartjes kopen. Het is een gok welke spelers er op die kaarten staan. Een speler kocht onlangs voor 3800 euro aan voetbalkaartjes, om te onderzoeken hoe groot de kans is om voetbalkaartjes met topvoetballers zoals Cristiano Ronaldo te winnen.

Hij opende 651 pakjes, maar kreeg nul keer de kaart met Ronaldo. Ook won hij geen enkele zeldzame kaart met oud-voetballers.

EA trekt zich wel iets aan van de discussie. In het volgende deel van de Fifa-spellen komt er meer duidelijkheid over de winkansen van spelers. Mogelijk wordt er in percentages uitgedrukt hoe groot de kans is om een zeldzaam voetbalkaartje te winnen. Die aanpassing zou overigens de zorgen van de Nederlandse toezichthouder niet wegnemen, aangezien het probleem is dat de gewonnen kaarten online verhandeld kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl