Bloemen op de plek in Den Haag waar Ximena werd gevonden
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Ouders eisen zes jaar na moord op Ximena (15) geld van moordenaar

Ruim zes jaar na de moord op hun dochter willen de ouders van Ximena Pieterse alsnog een schadevergoeding van moordenaar Stanley A. Daarom stappen ze naar de rechter.

In februari 2012 bracht A. de 15-jarige Ximena om het leven met meer dan twintig messteken. Haar lichaam liet hij naakt achter op straat, voor zijn huis in de Goudenregenstraat in Den Haag.

A. kreeg hiervoor zeven jaar cel en tbs. Deskundigen stelden dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een vorm van autisme waardoor hij zich moeilijk in anderen kan inleven. Het vonnis kwam overeen met de eis van het OM.

Slaapplek aangeboden

Ximena was op vrijdagavond 24 februari 2012 op een verjaardagsfeestje in Den Haag. Ze wilde blijven slapen bij een vriendin, maar onderweg raakten de twee meisjes elkaar kwijt.

In de Acaciastraat werd ze tussen 3.00 uur en 4.00 uur gezien, op een bankje. Daar kwam Stanley A. (toen 25) langslopen; ze raakten aan de praat en hij bood haar een slaapplek aan. Volgens de man had dit niets met seks te maken en hadden ze zelfs niet gezoend.

Colaatje

Bij A. thuis in de Goudenregenstraat dronken ze nog een colaatje. Wat er daarna is gebeurd, is niet duidelijk. Stanley A. verklaarde dat hij aan enkele minuten helemaal geen herinneringen meer heeft.

De volgende ochtend, kort na 07.00 uur, kreeg de politie meerdere telefoontjes dat in de Goudenregenstraat een meisje dood op straat lag. Ze werd gevonden op de stoep voor een portiek. Boven aan de trap stond een voordeur open. Ximena had alleen haar sokken nog aan.

Eigen bedrijf

Terwijl haar ouders het verlies van hun dochter verwerken, moeten ze ook hun eigen zaak draaiende houden. Al het geld dat ze krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, steken zij naar eigen zeggen in de zaak.

"Er is al zoveel kapot gemaakt door het verlies van Xiem, dat we er alles aan doen om niet ook zakelijk eraan onderdoor te gaan", vertelt moeder Manuela.

Psychische hulp

Ook kosten voor psychische hulp - de broer van Ximena zit nog altijd in therapie - willen ze vergoed zien. Vader Robert: "Na zoveel jaar wordt er niks meer vergoed. De dader krijgt slaappilletjes en hulp en wij moeten die zelf betalen."

Volgens de ouders is hun tijdens de strafzaak in 2013 afgeraden schadevergoeding te vragen. "In die periode is bij een andere rechtszaak een schadeclaim ingediend, waar heel negatief over werd gesproken. Wij schrokken van de publieke opinie."

Advocaat Lotte Derks moet tijdens de zitting van 25 juni aantonen dat de familie getraumatiseerd is door de moord op Ximena en de gevolgen.

Ximena

Derks wijst op een reeks traumatische momenten. Zo kwam de politie aan de deur vertellen dat Ximena met twintig messteken was omgebracht. Ook moesten de ouders hun dochter een paar dagen later identificeren, waarbij volgens Derks werd gewaarschuwd: "Neem een sjaaltje mee, neem bedekkende kleding mee want ze heeft ernstige verwondingen aan het lichaam."

Ook de details die in het strafproces naar voren komen, zijn volgens Derks traumatiserend. Zo werd bekend wat Stanley A. met Ximena deed nadat hij haar vermoord had. "Hij heeft haar lichaam op straat neergelegd, naakt. Hij is daar gewoon overheen gestapt en is zijn hond uit gaan laten."

Koude herinnering

Behalve hun advocaat zullen de ouders en Ximena's broer in de rechtbank ook zelf moeten vertellen waarom ze getraumatiseerd zijn. Vader Robert: "Ik vind dat je dat aan niemand zou moeten hoeven uitleggen. Haar levenloze lichaam heb ik geknuffeld, dus de laatste herinnering aan mijn dochter is koud. En dan moet ik nu uitleggen dat dat er inhakt bij iemand."

Omroep West heeft geprobeerd contact te krijgen met de advocaat van Stanley A. Maar die was niet bereikbaar voor commentaar.

Advertentie via Ster.nl