Willem den Hoed, zoon van Daniël den Hoed RTV Rijnmond

Willem den Hoed, zoon van Daniël den Hoed, betreurt het dat het kankerinstituut na de verhuizing niet langer de naam van zijn vader draagt. "Daniël den Hoed is een begrip in Rotterdam. Mijn vader heeft zoveel betekend voor zijn patiënten."

"Mijn vader was een van de eersten die kanker bestreden met straling", zegt Willem den Hoed. "Hij begon zijn loopbaan als radiotherapeut in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Hij bedacht dat je met straling kwaadaardig weefsel zou kunnen kapotmaken. Met Philips ontwikkelde hij allerlei apparatuur. "

Warme deken

In 1939 werd Daniel den Hoed directeur van het Rotterdams Radiologisch Instituut. In die jaren begon hij, samen met zijn vrouw die ook radioloog was, met de behandeling van patiënten in het Eudokia ziekenhuis.

"Wat voor mijn vader altijd vooropstond is de aandacht voor de patiënt", zegt Willem. "Nog steeds hoor je van oud-patiënten, maar ook van medewerkers van de Daniël den Hoedkliniek dat die aandacht voelde als een warme deken."

Internationale erkenning

Zijn vader overleed in 1950 op 50-jarige leeftijd aan een hartinfarct. "Een jaar na zijn dood is hij door Amerikaanse collega's nog uitgeroepen tot erelid van de vereniging voor radiologen."

Zijn moeder zette het werk van haar man voort, vanaf 1960 in de kliniek aan de Groene Hilledijk in Rotterdam. "Ze was blij verrast toen ze hoorde dat die kliniek de Daniël den Hoedkliniek ging heten", herinnert Willem zich. Hij onthulde als 17-jarige een borstbeeld van zijn vader bij de opening.

Opening Daniël den Hoedkliniek 1960 RTV Rijnmond

Ook bij de sluiting, eind mei dit jaar was hij aanwezig. "Maar toen ik begreep dat deze kliniek na de verhuizing niet langer de naam van mijn vader draagt, brak er iets bij mij," schrijft RTV Rijnmond.

Hij aanvaardt de verandering en begrijpt dat het gebouw waarin de kliniek gevestigd was, niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. "Maar dat het voortaan Erasmus MC Kanker Instituut gaat heten, daar heb ik geen vrede mee."

Willem den Hoed, zelf nog maar net gepensioneerd als havenarts, heeft een stichting opgericht met de naam van zijn vader. "We bekijken nog wat we precies gaan doen. Maar we gaan de naam van Daniël den Hoed levend houden in Rotterdam."

STER reclame