NOS

Drone moet badmeester gaan helpen bij noodsituaties

time icon Aangepast
Geschreven door
Marlou van den Broek en Annemieke van Put
redacteuren Online

Als het aan studenten van de TU Eindhoven ligt, wordt een drone over een paar jaar de helpende hand van een badmeester. Een groep studenten heeft een onbemand vliegtuigje ontwikkeld dat drenkelingen kan detecteren.

De drone kan een oogje in het zeil houden en te hulp schieten wanneer iets misgaat. Projectmanager en badmeester Mike van Sighem legt uit hoe het werkt. "De badmeester wil deze persoon zo snel mogelijk helpen, maar de ehbo-set ligt niet in de buurt. Om geen tijd te verliezen, kan hij of zij via een app de drone oproepen die de ehbo-spullen gaat halen. Ondertussen kan de badmeester geen overzicht meer houden over het zwembad, dus schiet een tweede drone te hulp."

Die tweede drone vliegt dan boven het zwembad om het overzicht te houden. Mocht er ondertussen iets anders misgaan in het water, dan stuurt die drone een melding naar de badmeester die vervolgens ook daar te hulp kan schieten.

De studenten demonstreerden de drone in Eindhoven. Dat ging nog niet helemaal goed:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Je moet een drone net zo opvoeden als een kind'

Volgens de Reddingsbrigade verdrinken per jaar ongeveer tachtig mensen, van wie drie in een zwembad. Van Sighem legt uit dat ze iets wilden bedenken daarvoor. "Toen kwamen we op het idee om hulp aan te bieden in het zwembad."

Vooral in andere landen kan de drone volgens Van Sighem van toegevoegde waarde zijn. "In het buitenland zijn mensen veel minder opgegroeid met zwemles. Je ziet ook in Nederland dat een groot deel van de drenkelingen uit het buitenland komt."

Het team dat de drone heeft gemaakt, bestaat uit achttien studenten die een jaar aan het project hebben gewerkt. Eerder hadden studenten van de TU Eindhoven al drones ontwikkeld die drankjes konden serveren in een bar en medicijnen konden rondbrengen in het ziekenhuis.

Op dit moment bestaat er al toezicht van onderwatercamera's die badmeesters een helpende hand bieden, maar dat is volgens Van Sighem niet genoeg. "Camera's kunnen situaties waarin iemand in nood is, niet herkennen. Deze drone ziet juist wanneer er bijvoorbeeld een drenkeling in het water is."

De drone kan mensen in nood herkennen doordat hij heeft geleerd van nagespeelde noodsituaties. Een computer heeft die gegevens opgeslagen en vervolgens geleerd hoe een verdrinking eruit ziet.

Kees Buis van de Reddingsbrigade Nederland is blij met het initiatief. "We zien de laatste jaren dat het aantal verdrinkingen niet daalt. Ieder hulpmiddel is natuurlijk welkom. Hoe lager het aantal verdrinkingen, hoe beter." Buis denkt dat samenwerking met een badmeester altijd nodig zal blijven, maar vindt de drone een goede aanvulling.

Op dit moment zijn de drones nog in ontwikkeling. De vliegtuigjes zijn nu nog niet waterdicht en nog niet veilig genoeg. De studenten hopen dat het onbemande vliegtuigje binnen vijf jaar te vinden zal zijn in zwembaden. Ook kan de drone in de toekomst gebruikt worden voor op het strand en bij recreatieplassen.

STER Reclame