VS stapt uit VN-Mensenrechtenraad: 'beerput van politieke vooroordelen'
De Verenigde Staten stappen uit de VN-Mensenrechtenraad. Dat heeft VN-ambassadeur Haley bekendgemaakt. Zij noemt de Mensenrechtenraad een organisatie die zijn naam niet waard is.
"De Mensenrechtenraad is te lang een beschermer geweest van schenders van mensenrechten en een beerput van politieke vooroordelen", zei Haley in Washington. Minister Pompeo van Buitenlandse Zaken zei dat de raad een "slechte verdediger van mensenrechten" is:
Haley wees erop dat veel landen die in de raad zitten de mensenrechten schenden. Ze noemde specifiek Venezuela, China, Cuba en Congo. Saudi-Arabië noemde ze niet, hoewel mensenrechtenorganisaties pleiten voor een schorsing vanwege de Saudische betrokkenheid bij de burgeroorlog in Jemen en mensenrechtenschendingen in het land zelf.
'Anti-Israëlisch'
De VS dreigt al langer met een vertrek uit de raad, die 47 landen telt en zich richt op de naleving van verdragen voor de mensenrechten. Vorig jaar nog zei Haley dat de raad "chronisch anti-Israëlisch" was. Ze eiste toen verbetering.
Die verbetering is naar de mening van de VS niet genoeg opgetreden. Haley: "Helaas is het nu duidelijk dat er met onze oproep tot hervorming niets is gedaan. Mensenrechtenschenders blijven lid en worden nog steeds gekozen in de raad. Daarom, zoals we een jaar geleden beloofden dat we zouden doen als er geen verbetering zouden zien, zal de VS zich officieel terugtrekken uit de VN-Mensenrechtenraad.
Gazastrook
Vorige maand stemde de raad voor een onderzoek naar het recente Israëlische optreden in de Gazastrook, waarbij meer dan honderd Palestijnse doden zouden zijn gevallen. Ook werden de Israëlische acties als "buitensporig gewelddadig" bestempeld. De VS en Australië waren de enige landen die tegenstemden.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN, Zeid, zegt in een reactie dat hij de beslissing van de VS teleurstellend vindt. "Gezien de staat van de wereld zou de VS een stap vooruit moeten zetten, niet achteruit."
Immigratiebeleid
Het nieuws over de terugtrekking uit de raad komt op een moment dat het mensenrechtenbeleid van president Trump onder vuur ligt. Het gaat om het zerotolerancebeleid voor migranten bij de Mexicaanse grens.
Families die de grens naar de VS illegaal oversteken, worden sinds kort systematisch gescheiden. De ouders worden vastgezet en vervolgd en de kinderen komen onder toezicht te staan in grote opvangcentra. De VN noemde dat beleid gisteren gewetenloos.
De VS en de Mensenrechtenraad
De VN-Mensenrechtenraad kent een wisselende samenstelling van 47 landen: ze kunnen voor een termijn van drie jaar worden gekozen. De VS boycotte de raad enige jaren onder president George W. Bush, maar diens opvolger Obama draaide dat terug.
Sinds 2016 zit de VS weer in de Mensenrechtenraad. Nederland zat er van 2015 tot en met 2017 in en wil in 2020 weer toetreden.