NOS VoetbalAangepast

'Veel goals uit dode spelmomenten, dat is zeker geen toeval'

Van Hooijdonk ziet trend van doelpunten op WK

Nu nagenoeg alle ploegen een keer in actie zijn gekomen dit WK, is het een mooi moment voor statistici om de gemaakte doelpunten eens onder de loep te nemen. Opvallend is dat bijna 60% van alle goals uit dode spelmomenten komt. Vier jaar geleden was dat maar 28%. Een enorm verschil. En dan zijn er ook nog twee penalty's gemist (Lionel Messi en Christian Cueva).

Op het eerste oog lijkt er bij dit percentage sprake te zijn van een nieuwe trend in het voetbal. Al moeten we niet te voorbarig zijn. Analyticus en oud-international Pierre van Hooijdonk begrijpt wel waarom het aantal doelpunten uit dode spelmomenten zo hoog is.

"Het percentage zal nog wel wat wegzakken want dit is ongelofelijk veel, maar dit is zeker geen toeval", verklaart van Hooijdonk. "Om te beginnen worden er meer penalty's gegeven op dit toernooi. Dat heeft alles te maken met de videoscheidsrechter."

Vrije trappen

Vooral bij de vrije trappen ziet specialist Van Hooijdonk een trend op het WK. "Men pakt dat slimmer aan. Het zicht van de keeper wordt enorm beïnvloed. Bijna alle teams zetten, naast de muur die door de keeper wordt opgesteld, ook zelf spelers in de muur. Zo is het zicht voor de keeper ontzettend slecht en moet hij vaak een stapje extra zetten om het goed te kunnen zien. Zeker wanneer de bal met dusdanige snelheid en precisie wordt getrapt, ben je altijd te laat als keeper."

Met soms wel twaalf man die voor de neus van de keeper staan, zoals maandag het geval was tijdens Tunesië - Engeland, kan het tegenhouden van een vrije trap door een keeper bijna worden gezien als een loterij.

Maar liefst twaalf man staan er voor de Tunesische doelman

Hoekschoppen

Ook uit hoekschoppen wordt steeds vaker het net gevonden dit WK. Volgens Van Hooijdonk heeft dat twee oorzaken. "Verdedigend heeft niet elk team alles op orde en er slaapt ook wel eens iemand. Aanvallend worden de ruimtes erg goed bespeeld. Er wordt goed doorgelopen in de ruimtes waar ballen kunnen vallen die geschampt worden."

Volgens Van Hooijdonk zijn de doelpunten van de Engelse spits Harry Kane hier een mooi voorbeeld van. "Als een bal in die ruimte komt kan je vrij gemakkelijk doelpunten maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl