perth zoo
NOS NieuwsAangepast

Oudste orang-oetan (62) ter wereld ingeslapen

In de Perth Zoo in Australië is de oudste orang-oetan ter wereld gestorven. Puan was de populaire grand old lady van de dierentuin.

Het personeel besloot haar te laten inslapen, omdat ze steeds meer last kreeg van ouderdomsgebreken. "De afgelopen jaren werd ze grijs, bewoog ze steeds langzamer en was ze vaak verward," vertelt haar verzorger. "Ondanks dat bleef ze de waardige, rustige matriarch die ze altijd was."

54 nakomelingen

De Sumatraanse mensaap bracht elf jongen ter wereld, die samen zorgden voor nog eens 43 klein- en achterkleinkinderen. "Puan heeft veel betekend voor de kolonie in Perth en het overleven van haar soort", zegt haar verzorger. Haar nakomelingen zijn in andere dierentuinen over de hele wereld geplaatst, een aantal is teruggeplaatst in het wild.

Puan kreeg in 2016 een vermelding in het Guiness Book of Records vanwege haar hoge leeftijd. Volwassen dieren van de bedreigde apensoort worden in het wild zelden ouder dan 50 jaar.

Fokprogramma

Volgens het Wereld Natuur Fonds leven er nog zo'n 14.600 Sumatraanse orang-oetans in het wild. De diersoort wordt bedreigd door stroperij en ontbossing.

De dierentuin van Perth heeft een uitgebreid fokprogramma met als doel zo veel mogelijk jonge dieren terug te plaatsen in hun oorspronkelijke habitat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl