ANP

Sociale werkplaatsen kunnen niet efficiënter werken dan ze nu al doen en daardoor zijn ze niet langer in staat om bezuinigingen op de werkplaatsen op te vangen. Dat blijkt uit een rapport van twee onderzoeksbureaus, meldt de Volkskrant.

In 2015 werd de Wet sociale werkvoorziening stopgezet, een regeling waardoor honderdduizend mensen met een arbeidsbeperking gesubsidieerd konden werken. Toenmalig coalitiepartners VVD en PvdA vonden dat mensen met een arbeidsbeperking beter af waren 'tussen gewone collega's op een gewone werkvloer'.

Rek eruit

Nieuwe werknemers met een arbeidsbeperking kregen vanaf toen geen subsidie meer en het Rijk ging tegelijkertijd minder betalen per arbeidsgehandicapte. De sociale werkplaatsen moesten dat opvangen door efficiënter te gaan werken, waardoor de werknemers een hogere productie moesten draaien.

Die rek is er nu uit, staat in het rapport. De mensen op sociale werkplaatsen kunnen niet harder werken dan ze nu al doen, terwijl ze wel loonstappen maken.

Gemeenten

De rekening van het oplopende tekort komt terecht bij de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de sociale werkplaatsen. In 2014 legden de gemeenten in totaal 43 miljoen bij, maar voor dit jaar komt dat bedrag uit op 190 miljoen.

In de krant pleit Cedris, de koepel van sociale werkplaatsen, ervoor om de bezuiniging terug te draaien. "Met een groep werknemers die kleiner en ouder wordt, kun je niet steeds meer productie draaien", zegt voorzitter Jan-Jaap de Haan.

STER reclame