Bas Dost met zijn hoofdwond
NOS VoetbalAangepast

Soap Dost bij Sporting duurt voort: uitgelekte brief onbeantwoord

  • Maarten Kolsloot

    Redacteur NOS Sport

  • Maarten Kolsloot

    Redacteur NOS Sport

De soap rond aanvaller Bas Dost bij Sporting duurt voort. Een week geleden stuurde de aanvaller een 36-pagina's lange brief aan Sporting Portugal waarin hij zijn vertrek aankondigde. De brief werd een dag later gelekt door een Portugese website.

Een bron rond de aanvaller bevestigt de authenticiteit van de brief en geeft aan dat Sporting een week na de brief nog geen officiële reactie heeft gestuurd. Ook zou er nog geen juridische procedure zijn opgestart door de club.

Vorige maand bestormden zo'n veertig mannen het trainingscomplex van de club en zij mishandelden Dost en zijn collega's. De oud-international liep een hoofdwond op. Dost wil vertrekken uit Portugal.

In zijn brief aan Sporting schrijft Dost dat hij slecht slaapt en dat er twee dagen na de aanval een vorm van posttraumatische stress bij hem is vastgesteld. Hij acht de situatie bij Sporting onhoudbaar.

Bas Dost wordt behandeld

Aanval

In de brief staat Dost stil bij de hooligan-aanval in mei. De ongeveer veertig mannen die het trainingscomplex binnen drongen riepen onder meer: "Als jullie zondag niet winnen, gaan wij jullie kapotmaken."

Vijf pagina's lang worden spelers geciteerd over hun ervaringen tijdens de aanval. Dost geeft aan dat hij met de gesp van een riem is geslagen, terwijl de hooligans in eerste instantie langs hem liepen.

Dost en zijn medespelers hebben het vermoeden dat mensen bij de club wisten dat de hooligans zouden komen. De hooligans wisten precies waar ze moesten zijn. Iemand die het trainingscomplex niet kent, zou niet weten hoe je daar moet komen, staat in de brief.

Hoofdpijn

De gevolgen van de aanval waren heftig, schrijft Dost: "Zelfs nu nog word ik 's nachts wakker met die beelden in mijn hoofd en herbeleef het. Ik moet er niet aan denken dat ik weer terug moet naar die plek. Des te meer omdat er nog verantwoordelijken zijn van de aanval die ontsnapt zijn en die elk moment terug zouden kunnen komen om ons aan te vallen en te intimideren."

Dost geeft aan met een psycholoog gesproken te hebben en dat er een vorm van posttraumatische stress werd vastgesteld. Ook zou hij meerdere dagen stevige hoofdpijn hebben gehad.

De voorzitter heeft mij openlijk bekritiseerd, hij heeft mij beledigd...

Bas Dost

Dost verdedigt zijn voorgenomen vertrek in de brief als volgt: "Ik heb een schoon geweten. Ik zie mijzelf als een professional, ik heb alles gegeven voor Sporting Portugal, altijd en op elk moment. [...] Ondertussen heeft de voorzitter mij openlijk bekritiseerd, hij heeft mij beledigd, mij geschorst, mij beschuldigd en maatregelen aangekondigd zonder enkele reden."

Dost zegt dat de voorzitter meerdere malen de supporters tegen hem en zijn collega's heeft opgezet en dat de voorzitter heel goed wist dat de fanatieke fans irrationeel kunnen zijn en handelen.

Dost zegt: "Ik heb doodsangsten uitgestaan, zonder dat Sporting van enige bezorgdheid over de veiligheid van de spelers blijk heeft gegeven en hen eigenlijk hebben overgelaten aan de genade van de gewelddadige groep fans."

Bas Dost

Geen steun

Dost voelt zich op geen enkele manier gesteund door de club. Hij vindt niet dat hij onder deze omstandigheden aan zijn contract kan worden gehouden en dat de situatie onhoudbaar is geworden.

Dost en zijn collega's storen zich in de brief aan de houding van voorzitter Bruno de Carvalho die publiekelijk heeft laten weten spelers niet te steunen omdat ze verwend zijn en zich als vedettes gedragen. De spelers geven in de brief aan dat ze dat jammer vinden. Ze spreken van één team dat wil winnen.

Uit de brief ontstaat het beeld van een directeur die zich een beetje als een dictator gedraagt. Zijn houding komt ongeveer hier op neer: jullie moeten je stil houden en doen wat ik zeg. Spelers voelen zich in de steek gelaten.

Pagina's ondertekend door Dost

Boven brief staat de naam van Bas Leon Dost en op iedere pagina staat een paraaf 'BD', een kennelijke bevestiging dat de brief echt van Dost is. De brief is gericht aan Sporting Clube de Portugal. In de brief staan onder andere meerdere afbeeldingen van vrij uitgebreide whatsappberichten van Sporting-voorzitter Bruno de Carvalho.

Eerder deze week werd al bekend dat Dost de club transfervrij wil verlaten. Ook zijn ploeggenoten Rui Patricio, William Carvalho, Gelson Martins en Bruno Fernandes willen weg. Dost heeft in Portugal nog een contract tot medio 2020.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl