Bestuurder busje dodelijke aanrijding Pinkpop is man uit Heerlen
De politie heeft in Amsterdam de bestuurder aangehouden die vannacht met zijn busje in Landgraaf inreed op een groep festivalgangers van Pinkpop. Het is een 34-jarige man uit Heerlen, heeft de officier van justitie bekendgemaakt op een persconferentie. Hij wordt verdacht van doodslag en poging tot doodslag.
Op de persconferentie spraken de politie, de officier van justitie en een geëmotioneerde Jan Smeets, de directeur van Pinkpop:
Bij de aanrijding viel een dode, een 35-jarige man uit Heerlen. Hij was een vrijwilliger van Pinkpop. Drie festivalgangers raakten zwaargewond en liggen in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis. Het zijn een man van 30 uit Landgraaf, een 26-jarige man uit Heerlen en een vrouw van 23 uit Heerlen.
Deze taxichauffeur was in de buurt toen het gebeurde:
Ooggetuigen op de plaats van de aanrijding hadden gezegd dat het busje een kenteken had met de cijfers 2, 5 en 7. De politie riep onder meer via Burgernet getuigen op om naar het busje uit te kijken, maar de verdachte heeft zichzelf gemeld in Amsterdam bij de politie.
Waarom hij zich ruim 200 kilometer bij Landgraaf vandaan heeft gemeld, is niet bekendgemaakt. De vader van de verdachte zegt tegen het AD en De Telegraaf dat zijn zoon in Amsterdam werkt als podiumbouwer. Hij zou vanmorgen vroeg onderweg naar zijn werk nog een collega oppikken. De vader denkt dat er geen opzet in het spel is, maar dat het gaat om een ongeluk waarbij zijn zoon in paniek is geraakt.
Nadat de verdachte zich had gemeld, werd het busje op zijn aanwijzing in Heerlen gevonden. Daar is vanmiddag onder politietoezicht een witte bestelbus met schade weggesleept, maar de politie bevestigt niet dat dit de bewuste auto is.
De officier van justitie wilde op de persconferentie ook niet zeggen waar het busje werd gevonden. Ook over een motief van de bestuurder zei ze niets. Alle mogelijkheden zijn nog open, zoals een aanslag of een ongeluk.
Het is de bedoeling dat de verdachte vandaag nog wordt overgebracht naar een politiebureau in Limburg. Hij zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat, de politie en de reclassering.