EPA

In Colombia heeft de conservatieve kandidaat Iván Duque de presidentsverkiezingen gewonnen. In de tweede ronde behaalde hij zo'n 54 procent van de stemmen, zijn linkse tegenstrever Gustavo Petro kwam uit op bijna 42 procent.

Het belangrijkste thema in de verkiezingscampagne was het vredesakkoord dat de huidige president Santos twee jaar geleden sloot met de rebellenbeweging FARC. Volgens veel Colombianen is Santos te genereus geweest voor de rebellen en Duque beloofde de voorwaarden van de deal te herzien als hij zou worden gekozen.

Toen duidelijk was dat hij de verkiezingen had gewonnen, sprak hij zijn aanhangers toe. "Het vredesakkoord moet veranderd worden, zodat de slachtoffers centraal staan. Het is tijd voor gerechtigheid", zei Duque.

Op Twitter zegt Petro dat hij zich neerlegt bij de winst van Duque, maar hij weigert van een verlies te spreken. "Welk verlies? Acht miljoen Colombianen hebben zich uitgesproken", zegt hij doelend op zijn achterban. "Dit is geen verlies. We komen alleen niet in de regering."

Het zijn de eerste presidentsverkiezingen sinds er vrede is gesloten met de rebellenbeweging FARC. Daarmee kwam een einde aan een burgeroorlog van tientallen jaren.

In de eerste ronde van de verkiezingen behaalde Duque zo'n 39 procent van de stemmen. Petro, oud-rebel en voormalige burgemeester van Bogota, kreeg steun van 25 procent van de kiezers. Omdat geen van beide kandidaten een absolute meerderheid haalde, was een tweede ronde nodig.

STER reclame