Mooie woorden en een ontbijtje voor Vaderdag bij de familie Zimbile
NOS NieuwsAangepast

Vaderdag: 'Je herkent je eigen fouten in je kinderen'

Een lekker ontbijtje, cadeautjes, misschien een knutselwerk van school of gewoon een dikke knuffel. Het is Vaderdag en dat betekent dat jong en oud vaders vandaag in de watten leggen.

Bij de familie Zimbile in Amsterdam ging dat bijvoorbeeld met een ontbijtje maar ook met gedichten, tekeningen, cadeautjes en lekker eten. "Het gaat echt om de mooie woorden, maar dit is ook prachtig", zegt de vader des huizes, die onder meer een zonnebril heeft gehad. "Ik fiets heel veel en er komen altijd vliegen en beesten in m'n oog. Dit gaat voor heel veel comfort zorgen. Dank jullie wel!"

Vader Zimbile was te horen in De Grote Vaderdagshow van NPO Radio 1. Een speciaal radioprogramma voor Vaderdag. In het programma kwamen ook veel bekende vaders aan het woord. Ze spraken over de leuke, maar ook de lastige kanten van het vaderschap. En dat leverde mooie verhalen op voor deze Vaderdag.

Cor Bakker, pianist:

Het leuke aan vader zijn is thuiskomen. Als je thuiskomt of je bent weggeweest, dan word je als een soort kwispelend hondje enthousiast thuis opgevangen. Dat is het allerleukste. Maar het moeilijke is wel dat je ook een beetje streng moet zijn. Je moet opvoeden. Het is niet alleen leuk en spelen, maar ook opvoeden. Streng en duidelijk zijn. Dat is best moeilijk. Maar het hoort er wel bij.

Paul de Leeuw, cabaretier, presentator en zanger:

Het leukste aan het vaderschap vind ik dat je meegroeit met je kinderen. Je denkt soms met weemoed aan de tijd dat ze nog door een deur kwamen en zeiden: 'nee, nee, nee', en nu kijken ze je aan als puber en zeggen ze nog net iets tegen je. Maar ze hebben invloed. Ze beginnen zich te bemoeien met jouw leven. Dat is leuk en spannend. Het minder leuke is dat je nooit echt een vriend van ze wordt. Je blijft voor hen altijd hun vader. Ik denk dat het ook goed is. Het zijn wel de mooiste en fijnste vrienden die je kunt wensen. Ook al zijn het je kinderen.

Herman van der Zandt, presentator:

Het leuke aan vaderschap is het moment dat je als gezin compleet bent. We zijn niet zo vaak met z'n vieren. Maar het allerleukste moment is het alleen zijn met een van je kinderen. Dat je echt aandacht aan je zoon of dochter kunt besteden, en ook rustig een verhaal kunt aanhoren zonder dat iemand daar doorheen tettert. Het moeilijkste vind ik de WhatsApp-groepjes waarin je terechtkomt als een vriendje of vriendinnetje de negende verjaardag viert. Je krijgt van alle ouders te horen wie welk cadeautje wil. En dan reageert iedereen in de groep met slingers, met smileys. Dan komt daar weer een reactie op, tot in het oneindige. De oplossing: meteen de appgroep verlaten als je erin wordt gezet. Al word je daar niet echt populairder van.

Als alles goed gaat, is er niets om je druk om te maken

Jan Smit

Jan Smit, presentator en zanger:

Het leukste aan vader zijn vind ik dat ze onbevangen zijn en de onvoorwaardelijke liefde. En als je thuiskomt, dan springen ze echt op je. En als je lang wilt uitslapen, dat ze om half 7 al aan je bed staan. Dat zijn de mooiste momenten. Het moeilijkste is de verantwoordelijkheid die je elke dag opnieuw bij je draagt. En de angst dat je kinderen iets overkomt, ook al is het iets kleins. Daar ga je mee naar bed, daar sta je mee op. Dat zal altijd zo blijven, die bezorgdheid. Maar als alles goed gaat, dan is er niets om je druk om te maken.

Ruben van der Meer, cabaretier:

Moeilijkste aan vader zijn vind ik boos worden op je kinderen. Echt gemeend boos. Ik heb twee dochters en als ze me aankijken dan kan ik gewoon niet boos op ze worden. Ik hou zoveel van ze, het lukt me gewoon niet. En het leukste is: ik zag laatst mijn oudste dochter naar huis fietsen en toen keek ik van een afstandje, dat was niet zo afgesproken. En dan zie je opeens je eigen dochter daar fietsen. En dan denk ik: wauw. Dat is mijn kind. Die leidt ook al een eigen leven. Wat waanzinnig is dit.

Daniël Boissevain met zijn zoon Robin

Daniël Boissevain, acteur:

Wat ik het fijne vind aan het ouderschap, is dat kinderen al het andere overbodig maken. En verder krijg je van je kinderen onvoorwaardelijke liefde. Maar ze kunnen ongelofelijk irritant zijn en dat is heel confronterend. Je herkent je eigen fouten in je kinderen, je begint op je eigen ouders te lijken. En dan hoor je je jezelf dingen tegen je kinderen zeggen, die je zelf als kind ongelofelijk irritant vond van je ouders. Dan moet je je inhouden en niet in discussie gaan. Dat vergroot alleen maar de irritatie.

Marco Verhoef, weerman:

Het moeilijkste aan kinderen opvoeden is het begin van die fase om een kind ook echt als kind te zien. Die van mij beginnen flink te puberen. En dan ga je in de richting dat ze steeds meer als volwassene behandeld willen worden. En je gaat ze zelf ook steeds meer als volwassene zien. Dat leidt tot frictie want een kind is lang niet altijd een volwassene, omdat een kind hier en daar nog als kind reageert. Die overgang is best wel lastig. Tegelijkertijd is dat eigenlijk ook het mooiste: mijn kinderen willen steeds meer meepraten, hebben een duidelijke onderbouwde mening. Dat gaat soms heel leuk. En soms vallen ze ineens terug en dat is ook wel heel charmant om te zien.

Roué Verveer, cabaretier:

Het leukste van vader zijn is dat ik twee jongens heb en dat heb ik altijd gewild. Dat was al leuk toen ze geboren werden. Je merkt als man toch dat je een mannenband met elkaar hebt. Als man kan je een voorbeeld zijn voor je zoons die later ook man gaan worden. Maar dat is ook het lastige: je bent een voorbeeld, ze kijken tegen je op. En alles wat je doet moet een voorbeeld voor ze zijn. Dat is het moeilijkste en het mooiste tegelijk. En tussendoor heb ik alleen maar lol met ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl