De teleurstelling was enorm in 2014 toen Brazilië met 7-1 werd afgedroogd door Duitsland
NOS VoetbalAangepast

Brazilië: land in crisis kan WK-succes goed gebruiken

  • Jan Kees van der Kun

    redacteur/verslaggever NOS Sport

  • Jan Kees van der Kun

    redacteur/verslaggever NOS Sport

Vijf keer al werd Brazilië wereldkampioen en ook dit keer wordt het voetbalgekke land door velen gezien als topfavoriet. Niet voor niets staat Brazilië bij de meeste wedkantoren zelfs bovenaan het lijstje kanshebbers voor de wereldtitel.

Logisch, want de voortekenen zijn gunstig. In de aanloop naar het WK is Brazilië al elf wedstrijden ongeslagen en sterspeler Neymar is precies op tijd hersteld van een voetblessure.

Matige WK-koorts

En toch wordt er in het land zelf nog niet al te uitbundig uitgekeken naar de wedstrijden van de Seleção. "Vroeger waren de straten en cafés al weken van tevoren versierd en beschilderd, maar nu is het een stuk minder feestelijk allemaal", constateert Hugo Alves Velame.

De oud-speler van FC Groningen is na zijn carrière in Nederland gebleven, maar hij woont nu al enkele maanden in een voorstad van Rio de Janeiro om voor zijn moeder te zorgen.

Hugo Alves Velame als speler van FC Groningen in 2004

Economische en politieke crisis

Het debacle van vier jaar geleden, de pijnlijke 7-1 nederlaag tegen Duitsland, is volgens Hugo niet eens de reden van de gereserveerde houding van veel Brazilianen.

Hij denkt dat de zorgwekkende financiële toestand de oorzaak van de terughoudendheid is. "Het land staat er economisch en politiek gezien slecht voor. Er zijn flinke problemen. Meer nog dan een paar jaar geleden. Dat heeft grote invloed op de gemoedstoestand in het land. Dat merk je overal."

Hugo (tweede van links) met enkele medecursisten in Brazilië

Waar het vertrouwen in de overheid, banken en politie tot een dieptepunt is gedaald in Brazilië, is het geloof in de nationale ploeg juist alleen maar toegenomen sinds het WK in eigen land.

Volgens Hugo is dat voor een belangrijk deel te danken aan Tite, die het bondscoachschap twee jaar geleden overnam van de ontslagen Dunga.

Charismatisch en veeleisende trainer

"Vanaf dat moment is de ploeg veel beter gaan voetballen", zegt Hugo, "Tite is in Europa misschien niet zo bekend, maar hier in Brazilië is hij een grote trainer."

"Hij heeft charisma en gaat op een speciale manier met zijn spelers om. Tegelijkertijd stelt hij hoge eisen en duldt hij geen vedettegedrag. De spelers weten dat ze zo aan de kant gezet kunnen worden als ze niet leveren."

Bondscoach Tite wordt gezien als het brein achter de snelle wederopstanding van de Braziliaanse nationale ploeg

Onder Tite sprankelt Brazilië weer ouderwets, vindt Hugo: "Ik ben echt onder de indruk van de snelheid van spelen en de technische vaardigheden."

Hugo durft zelfs de vergelijking met een van de beste Braziliaanse lichtingen aan. "Zoals het team de laatste tijd speelt, doet het me denken aan de ploeg die op het WK in 1982 furore maakte met spelers als Zico, Socrates en Cerezo."

Neymar

De grootste ster van deze generatie is natuurlijk Neymar. Even sloeg de schrik de Brazilianen om het hart toen de aanvaller van Paris Saint-Germain enkele maanden moest revalideren van een voetblessure, maar hij kon vlak voor het WK zijn rentree maken.

"Voor ons is dat alleen maar gunstig", stelt Hugo, "Hij heeft drie maanden rust gehad en kan nu fris aan het WK beginnen. Dat geldt niet voor de andere wereldtoppers."

Neymar viert zijn treffer in het laatste oefenduel met Oostenrijk

"Bovendien is er nog een verschil met bijvoorbeeld Lionel Messi. Neymar is namelijk lang niet de enige die kan uitblinken bij Brazilië, terwijl Messi bij Argentinië een stuk minder kwaliteit om zich heen heeft lopen dan hij bij Barcelona gewend is."

Wie Hugo zo hoort praten, snapt waarom de bookmakers Brazilië als dé kandidaat voor de wereldtitel zien. Het is nu aan Tite en zijn spelers om dat vertrouwen waar te maken.

Het zal de sfeer in het land goed doen. En wie weet zelfs de economie een zetje in de goede richting geven. Brazilië kan het gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl