Met huifkarren en paarden trokken de pelgrims van Valkenswaard naar Handel
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

De Handelse processie: uit en thuis met gebed

Op zaterdag van Valkenswaard naar Handel en op zondag van Handel naar Valkenswaard. De 1300 bedevaartgangers aan de jaarlijkse Handelse Processie lopen in twee dagen in totaal tachtig kilometer.

Een van de vaste deelnemers is Hans de Kinderen. De pelgrim bij Omroep Brabant: "Het is ideaal wandelweer, we waren bang dat het te warm zou zijn. Maar het is fantastisch om met 1300 pelgrims onderweg te zijn. Iedereen is lekker fit. Hier en daar zien we al een natte rug."

Volgens De Kinderen laat de Handelse Processie zich het beste omschrijven als "een gevoel van saamhorigheid". "Het is twee dagen uit en thuis met gebed, samenzang, stilte en goed gesprek. Het is een weekend van reflectie."

De geschiedenis van Handel als bedevaartsoord van Maria stamt uit de 13e eeuw. Omstreeks 1220 vond een schaapsherder een houten beeldje van de Moeder Gods met het kindje Jezus op de linkerarm. Dorpsbewoners begonnen dat te vereren. Maria zorgde voor een aantal "wonderbaarlijke genezingen", aldus de Broederschap der Handelse Processie op de website. Later zou Maria ook een waterbron met geneeskundige werking hebben laten ontstaan in het Brabantse dorp.

Het lijflied klinkt uit 2000 kelen

De oudste processie naar Handel stamt uit 1499. De Handelse processie in zijn huidige vorm wordt gehouden in het voorlaatste volle weekeinde van juni. Het gaat er onderweg vrolijk aan toe, zegt De Kinderen.

Dertig huifkarren, vrolijk versierde paarden, de harmonie. En de deelnemers die regelmatig het lijflied Kinderen van Maria zingen. "Iedereen die in Valkenswaard is geboren en getogen, kent het lied. Tijdens de afsluiting in de Nicolaaskerk klinkt het uit 2000 kelen. Dat is altijd wel emotioneel", aldus de pelgrim.

De deelnemers bezoeken vanavond een eucharistieviering. Morgenochtend vroeg is er ook een eucharistieviering, Daarna gaat de stoet weer richting Valkenswaard.

Onderweg tijdens de Handelse processie

Advertentie via Ster.nl