ANP / NOS

Mark is nog maar een paar jaar agent als hij te maken krijgt met een ernstig schietincident. Een man overlijdt nadat hij geraakt werd door een kogel uit Marks dienstwapen. Wat volgt is tweeënhalf jaar onrust, onzekerheid, angst en frustratie, zoals hij het zelf omschrijft. Mark wil zijn echte naam niet bekendmaken, omdat hij nog steeds vreest voor represailles van de familie van het slachtoffer.

"Mijn leven stond op z'n kop", vertelt hij. "Los van alle onderzoeken die volgen raakt zo'n incident ook je privéleven. Zeker toen er allerlei bedreigingen werden geuit op sociale media. Ik wilde het verhaal rechtzetten maar kon en mocht niet zelf reageren op de aantijgingen."

De bedreigingen zijn zo ernstig dat hij zelfs genoodzaakt is om te verhuizen. Hij wil een huis kopen. Maar de bank wil hem geen hypotheek verstrekken zolang het onderzoek naar het schietincident loopt.

Uiteindelijk wordt Mark vervolgd en moet hij voor de rechter verschijnen. Volgens de advocaat van de nabestaanden heeft hij zich schuldig gemaakt aan doodslag. Dat kan Mark nog altijd moeilijk verkroppen. "Ik ben niet bij de politie gegaan om iemand pijn te doen of iemand van het leven te beroven. Ik was genoodzaakt om te handelen. In deze zaak zijn er alleen maar verliezers."

Uiteindelijk wordt Mark ontslagen van alle rechtsvervolging, wat betekent dat hij niet strafbaar was toen hij schoot. Aan de ene kant een opluchting omdat hij geen straf krijgt, maar vrijspraak is het niet. Hij krijgt een strafblad waarin staat dat hij ooit vervolgd is voor doodslag.

En dat heeft flinke consequenties. "Ik wilde naar familie in Amerika maar ik kreeg geen visum vanwege mijn strafblad. En als ik een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) nodig heb dan kan dat ook niet. In de wet staat dat je daar dertig jaar lang geen aanspraak op kunt maken." Zo'n verklaring is nodig om leraar te worden of bijvoorbeeld trainer van een sportclub. Dat is dus voor Mark niet mogelijk.

Het incident heeft zijn leven blijvend veranderd. Hij werkt nog met veel plezier bij de politie. Maar hij is wel groot voorstander van het wetsvoorstel om de juridische status van een politieagent te veranderen. Daarnaast zou hij graag zien dat de afhandeling van dit soort zaken een stuk sneller zou gaan. "Vooral dat het zo lang duurde maakte het allemaal ondraaglijk."

STER reclame