Jesse Klaver en Lodewijk Asscher
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks en PvdA willen zakendoen met het kabinet

GroenLinks en de PvdA willen zakendoen met het kabinet indien de regeringspartijen volgend jaar na de Provinciale Statenverkiezingen hun krappe meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraken.

Dat was de belangrijkste boodschap van partijleiders Klaver en Asscher, vanmiddag op bijeenkomsten van hun partijen.

Aan de mogelijke steun zitten wel voorwaarden. PvdA-leider Asscher komt met een concrete wensenlijst. Hij wil dat het eigen risico in de zorg omlaag gaat, dat er niet wordt bezuinigd op de huurtoeslag en dat arbeidsgehandicapten niet onder het minimumloon gaan vallen. "Er valt altijd met ons te praten over voorstellen waar mensen meer vaste grond onder de voeten krijgen".

GroenLinks-leider Klaver gaat pas steun geven als regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het regeerakkoord openbreken.

De fundamentele veranderingen die Klaver wil: de btw-verhoging moet van tafel moet en het afschaffen van de dividendbelasting moet worden geschrapt. Klaver herhaalde meerdere keren: "Doe het niet."

Goede wil

Klaver en Asscher willen bovendien dat het kabinet nu al zijn goede wil toont. Doet de coalitie dat niet, dan wordt de prijs volgens de partijleiders volgend voorjaar na de verkiezingen alleen maar hoger.

De regeringspartijen hebben momenteel een krappe meerderheid in de Eerste Kamer van 38 zetels. In de peilingen staan de partijen op verlies. De statenverkiezingen zijn volgend voorjaar. De Provinciale Staten kiezen daarna de leden van de Eerste Kamer.

"Volgevreten machtspartij"

Tijdens zijn speech viel Asscher de VVD aan, een club die hij "een volgevreten machtspartij" noemde. Hij reageerde daarmee op de wens van de liberalen om de bijstandsuitkering te verlagen. "Trappen naar mensen die niet veel hebben is asociaal en wij gaan dat nooit laten gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl