ANP

De postmarkt gaat op de schop, heeft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken bekendgemaakt. Zo kunnen brieven straks door pakketdiensten of concurrenten van PostNL worden bezorgd. In theorie kunnen zelfs pizzakoeriers brieven gaan verspreiden.

"We moeten iets doen om te voorkomen dat een postzegel onbetaalbaar wordt", zegt Keijzer. Daarom wil het kabinet dat PostNL het bezorgen van een brief kan uitbesteden aan andere partijen.

Dat betekent dat de postmarkt verder wordt geliberaliseerd. Concurrenten mogen met elkaar gaan samenwerken, bijvoorbeeld om de bezorging in dunbevolkte gebieden in stand te houden. Uitgangspunt blijft dat brieven vijf dagen per week worden bezorgd. Ook het aantal brievenbussen blijft gelijk.

Prijs van een postzegel in Europa

Hoe minder brieven, hoe hoger de kosten

Nu moet PostNL vijf dagen per week zelf in heel Nederland bezorgen. 95 procent van de brieven moet op tijd zijn afgeleverd. Maar dat kan niet meer uit, zegt het postbedrijf. Want we versturen steeds minder brieven. De hoeveelheid is in tien jaar tijd gehalveerd tot 2,5 miljard brieven.

Hoe minder brieven er worden verstuurd, hoe hoger de kosten per brief worden. PostNL heeft al moeten bezuinigen, de volgende stap is het verhogen van prijs van een postzegel.

'Deense toestanden'

Het kabinet wil voorkomen dat de Nederlandse postmarkt straks lijkt op die van Denemarken. Daar wordt de post nog maar twee dagen per week bezorgd en kost een postzegel ruim drieënhalve euro.

De postzegelprijs is in Nederland de afgelopen 15 jaar verdubbeld van 39 eurocent naar 83 eurocent.

Aantal bezorgde brieven en pakketten en bezorgmaaltijden (brede postmarkt), en de verwachting NOS

In 1807 was de eerste postwet een feit. Daarin kreeg de staat het monopolie op het briefverkeer tot 1 kilogram. Doel was een lage prijs en een hoge betrouwbaarheid.

10 jaar geleden is de postmarkt opengebroken. De consumentenpost bleef exclusief voor PostNL, maar op de zakelijke markt mochten nieuwe spelers zich melden. Toch gebeurde dat nauwelijks, omdat de markt te klein is. Sandd ontpopte zich als enige grote speler.

Reactie PostNL

PostNL verwelkomt de conclusies van Keijzer. Topvrouw Herna Verhagen spreekt in een reactie van een belangrijke stap in de sterk krimpende postmarkt.

Ze herhaalde haar standpunt dat consolidatie 'onvermijdelijk' is. PostNL en Sandd, de twee grootste partijen op de postmarkt, hadden eerder al openlijk gepleit voor consolidatie.

STER reclame