NOS NieuwsAangepast

Mensenrechten Noord-Korea geen prioriteit voor Trump

President Donald Trump gaat Noord-Korea niet onder druk zetten om de mensenrechten in het land te verbeteren. Hij is bang dat er anders een nucleaire oorlog wordt ontketend.

"Ik wil niet dat jullie en je gezin door een kernwapen worden vernietigd", zei hij in een gesprek met journalisten. "Ik wil een goede relatie met Noord-Korea."

De Amerikaanse president vergeleek zichzelf met zijn voorganger Obama, die volgens hem wel in de startblokken stond om een oorlog te voeren met Noord-Korea. Trump reageerde daarmee op kritiek op het akkoord dat hij dinsdag bij de top in Singapore ondertekende.

Onverwacht interview

Volgens critici was de top historisch, maar waren de afspraken niet concreet genoeg. Zo gaat de verklaring niet in op grove mensenrechtenschendingen in Noord-Korea, dat de VN vergeleek met het werk van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

In de verklaring die Trump en Kim ondertekenden staat ook niks over de ontmanteling van het kernwapenprogramma. Trump zei vandaag dat hij wel tevreden is. "Ik heb een deal ondertekend waarin wij alles krijgen."

Trump maakte zijn opmerkingen tijdens een onverwacht interview met de zender Fox. Vanuit het Witte Huis liep hij recht op zijn doel af: de verslaggever van Fox & Friends, een van zijn lievelingsprogramma's. Die was live en verbaasd. Het interview duurde ruim een half uur.

Na afloop sprak de president nog met journalisten van andere media. Hij had in het Fox-interview gezegd dat hij de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un benijdt om hoe zijn volk naar hem luistert. "Als hij spreekt, zitten zijn mensen vol aandacht. Ik wil dat mijn mensen dat ook doen." Dat was een grapje, zei hij tegen de verslaggevers. "Jullie snappen sarcasme niet."

Trump zei verder dat hij van plan is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zondag te bellen om de top na te bespreken. Ook heeft hij zijn directe telefoonnummer aan Kim gegeven, zodat de Noord-Koreaanse leider hem persoonlijk kan bereiken.

Volgens Trump is Noord-Korea al begonnen met het terugsturen van de overblijfselen van Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Koreaanse Oorlog. Daarmee zou Noord-Korea een van de afspraken nakomen die gemaakt zijn tijdens de top.

Deze week was er ophef omdat Trump een Noord-Koreaanse generaal salueerde. Volgens militair protocol is dat een uiting van respect en hij zei dat hij zijn militaire groet inderdaad uit respect deed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl