NOS WielrennenAangepast

Quintana wint solo in Zwitserland, maar Porte blijft leider

Ritzege Quintana in Ronde van Zwitserland

Nairo Quintana heeft in de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland een mislukte greep naar de macht gedaan. De Colombiaan van Movistar oogstte voor zijn aanval de dagzege, maar kwam 17 seconden tekort om Richie Porte uit het geel te rijden.

Quintana opende de aanval op de lange slotklim naar Arosa (29 km à 4%) en pakte een halve minuut voorsprong op de favorietengroep met onder anderen Porte, Kelderman, Kruijswijk, Oomen en Mollema. Op de steile laatste kilometers van de klim reed Porte in zijn gele trui - met wat hulp van zijn ploeggenoten - weg uit die groep, op weg naar Quintana.

Zo ver kwam hij niet, maar Porte wist de schade wel beperkt te houden. De Australiër finishte als derde, achter Jakob Fuglsang. Wilco Kelderman kwam 16 seconden na de Australische leider over de streep en zakte naar de derde plaats in het klassement. Quintana heeft dankzij zijn overwinning de tweede plaats van Kelderman overgenomen.

Vier Nederlanders in de toptien

Sam Oomen, ploeggenoot van Kelderman bij Sunweb, finishte als tiende op 59 tellen van Quintana. De 22-jarige renner zakte van de derde naar de vijfde plaats in het klassement. Steven Kruijswijk werd achtste en staat ook in het algemeen klassement op de achtste plaats. Bauke Mollema is de vierde Nederlander in de toptien: hij kwam vandaag op 1.34 van Quintana binnen en staat tiende op de ranglijst na zeven etappes.

De Ronde van Zwitserland duurt nog tot en met zondag en wordt afgesloten met een individuele tijdrit over 34 kilometer.