NOS SportAangepast

Bekking maakt zich op voor nog een 'historische etappe'

Bekking na heroïsche overwinning: dank ook aan AkzoNobel

Bouwe Bekking haalde afgelopen donderdag een huzarenstukje uit door de tiende etappe van de Volvo Ocean Race te winnen met een inhaalslag vanaf de zesde plaats. Het leverde de Nederlandse boot de koppositie in het algemeen klassement op naast Mapfre, met dank aan een andere Nederlander.

"We zijn superblij met deze overwinning. Dat we daarvoor een bonuspunt krijgen, is super. Dank ook aan AkzoNobel van Simeon Tienpont die voor Dongfeng als derde zijn geëindigd", zei Bekking. Want als Dongfeng derde was geworden, had Team Brunel de eindzege niet in eigen hand gehad.

Feitelijk staan drie boten bovenaan

Brunel en Mapfre gaan donderdag met 65 punten de laatste etappe naar Den Haag in. Dongfeng staat op 64 punten, maar krijgt aan het eind nog een punt extra omdat ze over de hele race het snelst hebben gevaren. Feitelijk staan de drie boten nu dus precies gelijk.

"Drie boten die nog kunnen winnen, beter kun je het niet krijgen voor het zeilen", vindt Bekking. "Mensen kunnen nu zien hoe mooi zeilen is. De aankomst in Den Haag wordt hoe dan ook fantastisch."

'Bekking gaat de grenzen opzoeken'

NOS-verslaggever Ayolt Kloosterboer kijkt ook uit naar de laatste etappe. "In de 45-jarige geschiedenis van de race is het nog nooit zo spannend geweest. Bekking wordt zondag 55 jaar. Dit is de achtste keer dat hij meedoet, maar hij heeft de Ocean Race nog nooit gewonnen. Hij weet: het moet nu gebeuren."

Het is heel simpel. De boot die van de drie koplopers als eerste in Den Haag is, wint de Volvo Ocean Race. "Het is een korte etappe. Er is geen enkele ruimte voor fouten. Dat is echt dodelijk. Bekking gaat alle risico's nemen en de grenzen van de boot opzoeken. Misschien wel er overheen."

Geen gasten op de boot

Tijdens de laatste etappe wordt er bovendien slecht weer verwacht, waardoor de laatste etappe nog spannender belooft te worden. De verwachte zware weersomstandigheden zetten ook een streep door het plan om Kloosterboer tijdens de laatste etappe als gast mee te laten varen op de boot van Team Brunel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl