NOS VoetbalAangepast

Vliegende start Rusland door ruime zege op zwak Saudi-Arabië

Rusland is het WK in eigen land uitstekend begonnen. In het openingsduel in Moskou werd Saudi-Arabië met 5-0 verslagen.

Na een korte openingsshow, met Robbie Williams en de Russische operazangeres Aida Garifoellina, betraden de laagst geplaatste WK-deelnemers - Rusland is 70ste, Saudi-Arabië 67ste - het veld.

Rommeltje

Al snel was duidelijk waarom de ploegen zo laag staan. Aan beide kanten was het vaak een rommeltje en mooie, uitgespeelde aanvallen waren zeldzaam.

De Russen waren wel de betere ploeg en het overwicht resulteerde voor rust in twee goals. Joeri Gazinskij kopte raak uit een goede voorzet van Aleksandr Golovin en invaller Denis Tsjerysjev schoot raak nadat hij zich tussen drie Saudiërs door had gewurmd.

Tsjerysjev verving halverwege de eerste helft de onfortuinlijke Alan Dzagojev, die met een hamstringblessure het veld moest verlaten.

Poetin juicht in het stadion

Behoudens een enkel speldenprikje na de pauze van Saudi-Arabië, bleef gastheer Rusland eenvoudig overeind. Zo'n twintig minuten voor tijd viel zelfs de 3-0. Artjom Dzjoeba stond koud in het veld toen hij een voorzet van Golovin op zich af zag komen.

De aanvaller kopte raak en liet de aanwezige Russische fans, inclusief president Vladimir Poetin, voor de derde keer juichen.

Vladimir Poetin woont de openingswedstrijd bij

Het was de eerste keer sinds het WK van 1994 dat de Russen minimaal drie keer scoorden op een mondiaal eindtoernooi. Toen werd Kameroen met 6-1 vermorzeld. Oleg Salenko maakte vijf treffers en ging de geschiedenisboeken in.

Buitenkantje links

In blessuretijd schoot Tsjerysjev op schitterende wijze nog de 4-0 tegen de touwen. Met buitenkantje links krulde hij de bal in de verre hoek. Golovin benutte even later een vrije trap voor de eclatante 5-0 en de grootste zege ooit in een WK-openingsduel sinds de introductie hiervan in 1966.

Bekijk de 4-0 en de andere goals op onze nieuwe NOS 360° pagina, waar de mooiste acties en doelpunten uit diverse camerahoeken te zien zijn.

Door de overwinning leidt Rusland voorlopig de dans in poule A. Vrijdag komen groepsgenoten Egypte en Uruguay vanaf 14.00 uur in actie in Jekaterinenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl