Politie Oost-Nederland ontslaat tweede medewerker in week tijd

Aangepast

De politie Oost-Nederland heeft een medewerker ontslagen omdat hij bewust informatie verkeerd vastlegde in politiesystemen. Het is al de tweede medewerker van de politie Oost-Nederland in een week tijd die is ontslagen.

In november stelde de politie een onderzoek in naar de man die nu is ontslagen. Uit dat onderzoek blijkt inderdaad dat de man informatie met opzet niet goed in de computersystemen verwerkte. "De conclusie is daarom dat er sprake was van ernstig plichtverzuim. Dit was voor de leiding reden om de medewerker te ontslaan", schrijft de politie in een verklaring.

Hoe de zaak boven water kwam, is niet duidelijk. "Onderwerpen kunnen op verschillende manieren aan het licht komen", meldt een woordvoerder. "Dat kan zijn door meldingen van collega's of mensen buiten de politie. Ook kan het gedrag zijn opgevallen omdat wij tegenwoordig intensiever kijken naar afwijkend gedrag met betrekking tot onze politiesystemen."

Puur toeval

Maandag werd een andere medewerker ontslagen vanwege "grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag". De man was al voorwaardelijk ontslagen en ging tijdens zijn proeftijd van drie jaar weer de fout in. Hij raadpleegde politiesystemen voor priv├ędoeleinden.

De politie heeft in verband met de privacy de identiteit van de twee niet bekendgemaakt. Waarom de mannen misbruik maakten van de computersystemen is niet duidelijk.

De woordvoerder meldt dat de twee zaken los van elkaar staan. "Het enige wat vergelijkbaar is aan deze zaken, is dat er sprake is van ernstig plichtsverzuim. Inhoudelijk zijn het twee totaal verschillende zaken in een eenheid waar ongeveer 8000 mensen werken." Dat de twee mannen nu ontslagen zijn, is volgens de politie puur toeval. "Daar gaan in beide gevallen langer lopende onderzoeken aan vooraf."

STER Reclame