In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Ouderwetse poldermolen herontdekt: die kan water na stortbui wegpompen

Ouderwetse poldermolens kunnen in Noord-Holland worden ingezet als noodbemaling na stortbuien. 55 van die molens kunnen samen ruim 25.000 hectare land droogmalen.

Door klimaatverandering worden de regenbuien steeds heftiger en valt er in korte tijd heel veel hemelwater. De Noord-Hollandse Molenfederatie heeft de dijkgraaf daarom nu aangeboden om de molens in te zetten bij het wegpompen van het water.

Het werk van de poldermolens is al vele decennia overgenomen door gemalen, die over een grotere capaciteit beschikken. Maar de molens verlenen nu assistentie als de gemalen het werk niet aankunnen.

Vrijwillige molenaars

Een poldermolen werkt, net als bijvoorbeeld een graanmolen, op wind die tegen de wieken met gespannen zeilen blaast. Alleen wordt de windkracht niet gebruikt om graan te vermalen tussen draaiende molenstenen.

Bij een poldermolen is er ook een draaiende as, maar de beweging daarvan wordt uiteindelijk doorgegeven aan een rad dat water opschept en verplaatst. Of aan een zogeheten vijzel (een wokkelvorm) die het water oppompt.

Erik Zwijnenberg van de Wimmenumer molen is een van de vrijwillige molenaars. Als de regen straks weer met bakken uit de lucht komt vallen, staat hij klaar. "Dan kriebelt het meteen en dan wil je malen", zegt hij tegen NH Nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl