Depressie na bevalling blijkt moeilijk bespreekbaar
In Nederland krijgen jaarlijks 23.000 moeders last van een depressie na de geboorte van hun kind. Veel van deze vrouwen vinden het moeilijk om over deze problemen te praten. En daar moet een einde aan komen, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Vandaag lanceert hij een campagne om postnatale depressie uit de taboesfeer te halen.
Postnatale depressie (ook wel postpartum depressie genoemd) is de meest voorkomende aandoening bij pas bevallen vrouwen. "Het is heel belangrijk dat professionals hier aandacht voor hebben", zegt Blokhuis. "Maar zeker zo belangrijk is dat de moeders en hun naasten erover durven te praten. Je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit."
Het ministerie van Volksgezondheid voerde een onderzoek uit onder 500 vrouwen met een postnatale depressie en duizend mensen die iemand kennen met zo'n depressie.
Taboe voor partner
Daaruit blijkt dat een derde van de vrouwen met een depressie na de geboorte daar niet over praat met haar partner. De moeders zijn bang tot last te zijn wanneer ze om hulp vragen of denken dat anderen ze als een slechte moeder zien.
Ook voor naasten is het onderwerp moeilijk bespreekbaar vanwege de angst om de vrouw daarmee te kwetsen. Zo gaf de helft in het onderzoek aan het liefst te wachten tot de vrouw over de depressie begint te praten. Daarentegen vindt de helft van de moeders het juist fijn als iemand anders als eerste het initiatief neemt.