Màxim Huerta AFP

Zes dagen na het aantreden van een nieuwe Spaanse regering is al een minister afgetreden. Minister van Cultuur Màxim Huerta stapte op omdat bekend werd dat hij jarenlang grote sommen geld heeft verduisterd.

De regering van de sociaaldemocraat Pedro Sánchez trad een week geleden onverwacht aan toen diens voorganger Rajoy een motie van wantrouwen niet overleefde.

Het vertrek van Rajoy kwam door een groot corruptieschandaal, waarbij oud-bestuurders van de conservatieve Partido Popular betrokken waren. Die hadden jarenlang geprofiteerd van betalingen aan de partij door zakenlieden, die in ruil lucratieve orders kregen.

Flamboyant gezicht

De journalist Huerta gold als een van de flamboyante gezichten van de nieuwe regering, die ook een recordaantal van elf vrouwelijke ministers telt en een astronaut. Huerta is een bekende Spanjaard doordat hij al jarenlang optreedt in talkshows.

Maar vandaag bleek dat hij inkomsten uit die televisieoptredens gedeeltelijk aan het zicht van de fiscus onttrok. In totaal kreeg Huerta een boete van bijna vier ton voor het oprichten van een bv, waarmee hij tussen 2006 en 2008 inkomsten voor de belasting achterhield.

Van verschillende kanten werd vandaag de druk op Huerta opgevoerd om op te stappen, al leek het er aanvankelijk op dat de minister kon aanblijven.

Heksenjacht

Bij zijn aftreden zei Huerta zich slachtoffer te voelen van een heksenjacht en dat zijn veroordeling het gevolg was van "een verandering van criteria bij de belastingdienst". "Ik heb niets verborgen gehouden. Al mijn verplichtingen aan de fiscus zijn voldaan."

Volgens oppositieleider Albert Rivera van de partij Ciudadanos is het opstappen van de minister een slecht teken. "Sánchez wilde koste wat het kost dit kabinet neerzetten. Dat was een slecht besluit. De Spanjaarden kunnen beter naar de stembus gaan."

STER reclame