Fragment uit demo Last of Us 2 Naughty Dog

Lesbische kus heeft impact op grootste gamebeurs

time icon
Geschreven door
Nik Wouters
Verslaggever Economie

Op het grootste evenement van de game-industrie, de E3 in Los Angeles, heeft een demonstratie van een nieuw spel van Sony de tongen losgemaakt. Voor het eerst speelt een openlijk lesbisch personage de belangrijkste rol in een van de grootste games van de komende jaren.

Traditioneel onthult Sony op de beurs met veel spektakel welke spellen in ontwikkeling zijn. Miljoenen gamers van over de hele wereld kijken mee. De presentatie werd gestart met een video van The Last of Us 2. Van het eerste deel van het actiespel zijn miljoenen exemplaren verkocht.

In de eerste vier minuten danst hoofdpersonage Ellie met een vriendin. Die dans eindigt met een kus.

Er wordt verschillend gereageerd op de scène. Sommige spelers zeggen op internet dat ze alle aandacht voor Ellie's seksualiteit onnodig vinden en vinden de kus geforceerd.

Anderen zijn dolblij dat een lesbische hoofdpersoon zoveel aandacht krijgt. "Bedankt namens de lgbt-gemeenschap om zo dapper te zijn om dit op het grote podium te laten zien", zegt gamejournalist Lucy O'Brien in een panel met de makers van de game. "Het is een van de dapperste dingen die ik gezien heb."

Grumpy Gumdrop Hank 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
@Singloom
@MinaChan83 Lesbian here. I loved the representation of samesex kissing at E3 because gosh darn it, I'm a gay granny gamer from the olden days and I want a little nod from the games I play every once and awhile. I and many others exist too. It's literally levelling the playing field for all.
10 maanden geleden

Er zijn weinig grote games te vinden waarin de hoofdpersoon homoseksueel is. In spellen als Dragon Age en Mass Effect kunnen spelers hun personage iemand van hetzelfde geslacht laten kussen, maar dan moeten ze daar wel zelf voor kiezen.

"Ik ben blij dat deze ontwikkelaar niet op veilig speelt", zegt Ashley Johnson, de actrice die Ellie speelt. "Ik ben blij dat ze een risico durven te nemen."

Lucht kussen

Ook de techniek achter de kus is bijzonder. Zoals gebruikelijk worden de bewegingen van echte acteurs geregistreerd om in het spel te gebruiken. Voor het eerst wordt er een geavanceerde techniek gebruikt om nauwkeurig de gezichtsuitdrukkingen van acteurs vast te leggen.

"Het probleem met een intieme scene als deze is dat de camera's voor het gezicht moeten staan, dus acteurs kunnen niet te dicht op elkaar staan", zegt ontwikkelaar Neil Druckmann. "We hebben de actrices gevraagd om zonder tegenspeelster de kus na te doen, met hun hoofd naar de zijkant om zo de lucht te kussen. Een beetje ongemakkelijk."

Op de E3 is een hele lading nieuwe games aangekondigd, maar geen nieuwe spelcomputers. Microsoft zegt te werken aan een opvolger van de Xbox One, maar de presentatie daarvan laat nog wel even op zich wachten.

Gamebedrijven zetten onder meer in op cloudgaming. Daarbij kan een speler voor een maandelijks bedrag per maand een aantal nieuwe games spelen, zonder dat daarvoor een snelle pc of spelcomputer nodig is.

Sony biedt zo'n dienst al langer aan, binnenkort volgt uitgever EA. Gameontwikkelaar Ubisoft denkt zelfs dat die ontwikkeling zo snel gaat dat er over een paar jaar steeds minder behoefte is aan nieuwe spelcomputers.

STER Reclame