Fragment uit demo Last of Us 2 Naughty Dog

Op het grootste evenement van de game-industrie, de E3 in Los Angeles, heeft een demonstratie van een nieuw spel van Sony de tongen losgemaakt. Voor het eerst speelt een openlijk lesbisch personage de belangrijkste rol in een van de grootste games van de komende jaren.

Traditioneel onthult Sony op de beurs met veel spektakel welke spellen in ontwikkeling zijn. Miljoenen gamers van over de hele wereld kijken mee. De presentatie werd gestart met een video van The Last of Us 2. Van het eerste deel van het actiespel zijn miljoenen exemplaren verkocht.

In de eerste vier minuten danst hoofdpersonage Ellie met een vriendin. Die dans eindigt met een kus.

Er wordt verschillend gereageerd op de scène. Sommige spelers zeggen op internet dat ze alle aandacht voor Ellie's seksualiteit onnodig vinden en vinden de kus geforceerd.

Anderen zijn dolblij dat een lesbische hoofdpersoon zoveel aandacht krijgt. "Bedankt namens de lgbt-gemeenschap om zo dapper te zijn om dit op het grote podium te laten zien", zegt gamejournalist Lucy O'Brien in een panel met de makers van de game. "Het is een van de dapperste dingen die ik gezien heb."

Er zijn weinig grote games te vinden waarin de hoofdpersoon homoseksueel is. In spellen als Dragon Age en Mass Effect kunnen spelers hun personage iemand van hetzelfde geslacht laten kussen, maar dan moeten ze daar wel zelf voor kiezen.

"Ik ben blij dat deze ontwikkelaar niet op veilig speelt", zegt Ashley Johnson, de actrice die Ellie speelt. "Ik ben blij dat ze een risico durven te nemen."

Lucht kussen

Ook de techniek achter de kus is bijzonder. Zoals gebruikelijk worden de bewegingen van echte acteurs geregistreerd om in het spel te gebruiken. Voor het eerst wordt er een geavanceerde techniek gebruikt om nauwkeurig de gezichtsuitdrukkingen van acteurs vast te leggen.

"Het probleem met een intieme scene als deze is dat de camera's voor het gezicht moeten staan, dus acteurs kunnen niet te dicht op elkaar staan", zegt ontwikkelaar Neil Druckmann. "We hebben de actrices gevraagd om zonder tegenspeelster de kus na te doen, met hun hoofd naar de zijkant om zo de lucht te kussen. Een beetje ongemakkelijk."

STER reclame