NOS NieuwsAangepast

Onderzoek: een op de twintig thuiswonende ouderen mishandeld

Zeker één op de twintig thuiswonende 65-plussers is slachtoffer van fysieke of psychische mishandeling of van financieel misbruik. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder senioren in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Bijna zes van de tien daders zijn mannelijk en het gaat vaak om familie, kennissen of buren. Ouderen zeggen het vaakst dat ze slachtoffer zijn van financieel misbruik, gevolgd door psychische en fysieke mishandeling.

In de meeste gevallen zijn de ouderen meer dan eens slachtoffer. Bijna een derde meldt dat er elf keer of vaker iets is voorgevallen. Naarmate de leeftijd toeneemt, worden ouderen vaker mishandeld. Nederland telt zo'n 3,1 miljoen 65-plussers.

Topje ijsberg

Volgens de onderzoekers zijn de cijfers "het topje van de ijsberg". De deelnemers aan het onderzoek waren namelijk relatief fit en hoger opgeleid, terwijl vooral kwetsbare ouderen het slachtoffer zijn van mishandeling.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt geschrokken te zijn van de uitkomst. Hij vindt dat ouderen zich thuis veilig moeten voelen. Hij pleit voor meer samenwerking op lokaal niveau tussen gemeenten, Veilig Thuis en ouderenbonden.

Verdrietig

Ook de ouderenbond ANBO ziet een oplossing in nog meer samenwerking in gemeenten. Directeur Lianne den Haan hoopt dat de minister "erbovenop gaat zitten en deze samenwerking afdwingt", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ouderenmishandeling staat sinds 2011 op de agenda, maar de situatie is nauwelijks verbeterd. Er komen meer meldingen binnen, maar dit onderzoek laat zien dat we nog heel veel niet weten."

Den Haan spreekt van een verdrietig en lastig probleem, vanwege de kwetsbare positie van slachtoffers en hun schaamte om mishandeling of misbruik te melden. "Er komen bij ons ook zaken binnen waarbij de dader het enige familielid is dat nog af en toe langskomt."

Tips

Hoe lastig de situatie ook is, Den Haan roept ouderen toch op mishandelingen te melden, te praten met iemand die zij vertrouwen en de dader aan te spreken, desnoods met iemand erbij. Tegen financieel misbruik heeft zij nog een tip: zet een klein beetje geld op een pinpas, wat gebruikt kan worden voor boodschappen en zorg dat verder niemand bij de rekening kan waar veel geld opstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl