Leden van het leger van Jemen bezig aan hun opmars richting Hodeidah EPA

Militairen van de internationale coalitie in Jemen zijn begonnen met een operatie om de Houthi-rebellen uit de havenstad Hodeidah te verdrijven. Het Jemenitische leger is in alle vroegte de grootste havenstad van het land binnengetrokken en krijgt steun van militairen van de coalitie, geleid door Saudi-Arabië, die luchtaanvallen uitvoeren. Er zou flink zijn geschoten.

Bij raketbeschietingen door de Houthi-rebellen zou een schip van de coalitie zijn geraakt. Dat was met militairen op weg naar de strijd in Hodeidah, meldt een nieuwszender van de Houthi's. De coalitie heeft het bericht niet bevestigd.

Mijlpaal in de strijd

De afgelopen dagen trok het leger al op naar Hodeidah en is er hard gevochten om de haven aan de Rode Zee. Bij de strijd zijn zeker 600 mensen omgekomen, lieten functionarissen van de regering eerder weten. De Houthi-rebellen hadden tot vandaag de tijd gekregen om zich terug te trekken. Toen dat niet gebeurde, begon operatie 'Gouden Overwinning'.

Volgens de verdreven regering van Jemen zijn alle vreedzame en politieke mogelijkheden om de Houthi's uit Hodeidah te verdrijven uitgeput. "En de bevrijding van de haven is een mijlpaal in de strijd om Jemen van de Houthi's te bevrijden", staat in een verklaring.

'Bescherm de burgers'

De VN en internationale hulporganisaties hadden dringend opgeroepen om de stad niet aan te vallen. Hodeidah is de belangrijkste haven om hulpgoederen Jemen in te krijgen en een groot deel van de Jemenieten is afhankelijk van deze aanvoer.

De VN heeft geprobeerd de partijen tot een deal te bewegen en daarmee de aanvoer van voedsel, water, olie en medicijnen zeker te stellen, maar dat is dus niet gelukt. In en rond de stad wonen zo'n 600.000 mensen; zware gevechten zouden in het slechtste geval zo'n 250.000 van hen het leven kunnen kosten, schat de VN.

Het Rode Kruis heeft samen met de VN alle partijen in het conflict opgeroepen om de burgers in Hodeidah te beschermen. "Volgens het internationale recht moeten alle strijdende partijen daar zorg voor dragen", waarschuwde VN-coördinator voor Jemen Lisa Grande.

STER reclame