Dolle vreugde na de treffer van Lieke Martens ANP

Opluchting bij Oranjevrouwen na late treffer Martens

tijd van publicatie Aangepast

De Oranjevrouwen hebben in de jacht op een WK-ticket een blamage maar net voorkomen. De koploper in groep 3 versloeg hekkensluiter Slowakije met 1-0 door een doelpunt van Lieke Martens in blessuretijd.

In de wetenschap dat concurrent Noorwegen eerder op de avond Ierland met 1-0 had geklopt, begon Oranje aan het kwalificatieduel in het uitverkochte Abe Lenstra-stadion.

Op voorhand leek het treffen met het nog puntloze Slowakije gemakkelijk, want november vorig jaar had de formatie van bondscoach Sarina Wiegman de uitwedstrijd nog met 5-0 gewonnen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Martens: het is een heftig, maar mooi jaar geweest

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Wiegman: opgelucht als je pas in de 92ste minuut een goal maakt

Maar de Europees kampioen had het vizier niet op scherp staan en had bovendien de pech dat de Slowaakse keepster Maria Korenciová in topvorm verkeerde.

Shanice van de Sanden en Jill Roord, vervangster van de op het laatste moment afgehaakte Daniëlle van de Donk, vonden Korenciová in de eerste helft op hun weg.

Sherida Spitse, bezig aan haar 150ste interland, knalde de bal kort voor rust maar net naast.

Ook na de pauze waren de Oranjevrouwen veel beter dan Slowakije, maar het benutten van de kansen bleek een probleem. Spits Lineth Beerensteyn faalde meerdere keren in de afronding.

Met centrale verdediger Stefanie van der Gragt als breekijzer voorin trachtte Oranje in de slotfase alsnog de 1-0 te forceren. Dat leek niet te lukken, totdat Martens vlak voor het einde doeltreffend uithaalde.

Door de zege heeft Nederland op 4 september in en tegen Noorwegen genoeg aan een gelijkspel om zich direct te plaatsen voor het WK. Al moeten de Noren eerst het duel in en met Slowakije winnen.

Stand groep 3

1. Nederland 7-19 (21-0)
2. Noorwegen 6-15 (16-3)
3. Ierland 7-10 (6-6)
4. Noord-Ierland 6-3 (4-22)
5. Slowakije 6-0 (3-19)

STER Reclame