1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS VoetbalAangepast

Opluchting bij Oranjevrouwen na late treffer Martens

De Oranjevrouwen hebben in de jacht op een WK-ticket een blamage maar net voorkomen. De koploper in groep 3 versloeg hekkensluiter Slowakije met 1-0 door een doelpunt van Lieke Martens in blessuretijd.

In de wetenschap dat concurrent Noorwegen eerder op de avond Ierland met 1-0 had geklopt, begon Oranje aan het kwalificatieduel in het uitverkochte Abe Lenstra-stadion.

Op voorhand leek het treffen met het nog puntloze Slowakije gemakkelijk, want november vorig jaar had de formatie van bondscoach Sarina Wiegman de uitwedstrijd nog met 5-0 gewonnen.

 • Martens: het is een heftig, maar mooi jaar geweest
 • Wiegman: opgelucht als je pas in de 92ste minuut een goal maakt

Maar de Europees kampioen had het vizier niet op scherp staan en had bovendien de pech dat de Slowaakse keepster Maria Korenciová in topvorm verkeerde.

Shanice van de Sanden en Jill Roord, vervangster van de op het laatste moment afgehaakte Daniëlle van de Donk, vonden Korenciová in de eerste helft op hun weg.

Sherida Spitse, bezig aan haar 150ste interland, knalde de bal kort voor rust maar net naast.

 • ANP
  Sherida Spitse wordt in het zonnetje gezet
 • ANP Pro Shots
  De elftalfoto van Oranje
 • ANP
  Jackie Groenen in duel met Dominika Skorvankova
 • Pro Shots
  Lieke Martens valt in de armen van Sherida Spitse

Ook na de pauze waren de Oranjevrouwen veel beter dan Slowakije, maar het benutten van de kansen bleek een probleem. Spits Lineth Beerensteyn faalde meerdere keren in de afronding.

Met centrale verdediger Stefanie van der Gragt als breekijzer voorin trachtte Oranje in de slotfase alsnog de 1-0 te forceren. Dat leek niet te lukken, totdat Martens vlak voor het einde doeltreffend uithaalde.

Door de zege heeft Nederland op 4 september in en tegen Noorwegen genoeg aan een gelijkspel om zich direct te plaatsen voor het WK. Al moeten de Noren eerst het duel in en met Slowakije winnen.

Stand groep 3

1. Nederland 7-19 (21-0)
2. Noorwegen 6-15 (16-3)
3. Ierland 7-10 (6-6)
4. Noord-Ierland 6-3 (4-22)
5. Slowakije 6-0 (3-19)

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl