NOS NieuwsAangepast

Bijzonder fenomeen in de lucht: lichtende nachtwolken

Als je de afgelopen tijd 's nachts naar de lucht hebt gekeken, is de kans groot dat je ze hebt gezien: lichtende nachtwolken. Het jaarlijkse weerfenomeen verlichtte de lucht de afgelopen nachten.

Lichtende nachtwolken boven het Bargerveen, Drenthe

De nachtwolken ontstaan wanneer hele kleine ijskristallen op stofdeeltjes gevormd worden. De wolken zijn zichtbaar rond het begin van de astronomische zomer ( 21 juni), als het hoog in de atmosfeer het koudst is.

De wolken zijn juist dan te zien omdat de zon niet ver onder de horizon zakt en de wolken dus nog het zonlicht weerkaatsen. Het weerfenomeen is tot zo'n anderhalf uur na zonsondergang aan de noordwestelijke hemel te zien. Bij zonsopkomst zijn de wolken aan de noordoostelijke hemel te zien.

De afgelopen dagen leverden de wolken mooie plaatjes op:

Vooral de kleur van de wolken is opvallend. Waar andere wolken 's nachts vooral grijs zijn, hebben lichtende nachtwolken een zilverwitte blauwachtige kleur. Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen, op 85 kilometer hoogte. Ze zijn dan ook alleen zichtbaar als er geen lagere bewolking is.

Maar de komende dagen kunnen we geluk hebben. "Om de wolken te zien is er helder weer nodig. Het kan zijn dat het oosten en zuidoosten van het land morgenavond geluk hebben door de opklaringen daar", legt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert uit. "Op vrijdagavond is er juist in het zuidwesten de grootste kans dat de lichtende nachtwolken te zien zijn."

Maar het blijft gissen, zegt Hoebert. "De wolkenvelden zijn moeilijk te voorspellen. Na donderdag is er wel een helderder vooruitzicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl