Studeren via YouTube
NOS NieuwsAangepast

Uren naar een studerende YouTuber kijken. Saai? Nee, het motiveert juist

  • Charlotte Duthler

    redacteur Binnenland

  • Charlotte Duthler

    redacteur Binnenland

Linda Leijten (20) moet echt beginnen met leren. Voordat ze haar boeken pakt, opent ze eerst YouTube. Op het scherm is een meisje te zien dat achter haar bureau zit. Ze praat niet met de kijker, ze geeft geen tips; ze studeert. Urenlang zien we haar niets anders doen dan lezen, typen en markeren.

Dit soort video's worden steeds populairder op YouTube. Honderden kanalen nodigen kijkers uit om samen met ze te studeren. 'Studeer met mij!' of 'Study with me' heten ze. De hoofdpersoon zit soms uren achter een bureau te leren. Het idee is dat de kijker de video aanzet op de achtergrond, zodat ze het gevoel hebben dat ze samen kunnen leren.

Heleen (20) is de oprichter van het kanaal Study Vibes. Ze heeft inmiddels zo'n 20.000 abonnees en honderden views per video:

Heleen studeert met je mee op YouTube

"Je realiseert je dat je niet de enige bent, dat mensen in hetzelfde schuitje zitten", zegt Linda, student aan de NHTV Breda. Ze gebruikt de video's om zich te helpen concentreren vlak voor haar deadlines als ze veel tegelijk moet doen. En met haar zijn er miljoenen anderen die deze video's bekijken.

Stefan van der Stigchel, hoofddocent experimentele psychologie aan de Universiteit van Utrecht, snapt de populariteit van de video's. Je hoort namelijk bij een groep, in plaats van dat je alleen aan het leren bent. "Datzelfde heb je in een bibliotheek. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te zien dat je allemaal hetzelfde aan het doen bent. Dat werkt motiverend."

Volgens Van der Stigchel fungeren de makers van deze video's ook als voorbeeld. "Als je naar een goede tennisser kijkt, word je zelf ook beter." Veel reacties onder de video's zijn dan ook complimenten over het handschrift, het geordende bureau of de lange concentratie.

Study Vibes

De kijkers worden gemotiveerd, maar de makers zelf ook. Heleen is met haar kanaal Study Vibes bekend om haar livestreams; live uitgezonden video's van zes tot acht uur lang. Die zijn overigens allemaal in het Engels, want ze trekt kijkers over de hele wereld.

Voor de liefhebbers staat hieronder een 8 uur durende stream van Heleen:

In 2015 is zij haar kanaal begonnen omdat ze op de middelbare school moeite had met wiskunde. "Ik moest mijn uitstelgedrag onder controle krijgen en de camera zorgde ervoor dat ik moest blijven zitten." Toen beloofde ze dat nog aan een paar kijkers, nu zijn honderden kijkers van haar afhankelijk.

Ze krijgt veel positieve reacties. Van mensen die zeggen dat zij nog nooit zo productief zijn geweest tot mensen die het zien als een uitdaging om nog langer door te leren dan zij doet. "Ik deed het voor mezelf, maar dat ik mensen kan helpen vind ik fantastisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl