Het kabinet wil dat 200.000 extra automobilisten de fiets nemen naar hun werk
NOS NieuwsAangepast

Woon je dicht bij je werk? Toch 19 cent fietsvergoeding, wil staatssecretaris

Staatssecretaris Van Veldhoven vraagt werkgevers hun fietsende werknemers 19 cent per kilometer te betalen. Op dit moment bestaat er al een reiskostenvergoeding voor fietsers, maar deze regeling wordt niet "optimaal" benut, zegt Van Veldhoven in haar plan om 200.000 mensen forenzen uit de auto te halen.

De Belastingdienst stelt dat niet alleen het gebruik van de auto, maar ook dat van de fiets onder zakelijk woon-werkverkeer valt. "Het is niet van belang met welk privévoertuig uw werknemer reist", zegt de Belastingdienst. De onbelaste vergoeding is momenteel 19 cent per kilometer.

Uit de auto

Veel werkgevers hanteren echter andere regels. Zo zijn er cao's waarin staat dat de regeling pas vanaf een bepaald aantal kilometers geldt, bijvoorbeeld 10 kilometer van het werk. Van Veldhoven gaat nu met werkgevers om tafel om hen te stimuleren de bestaande fiscale regelingen maximaal te gebruiken, ook voor de vergoeding van een nieuwe fiets. "Ik verwacht samen met de werkgevers veel meer forenzen de auto uit te krijgen", schrijft ze in een Kamerbrief.

Als een werknemer 7 kilometer van zijn werk woont, kan hij onbelast meer dan 500 euro van zijn werkgever krijgen, blijkt uit onderstaande fictieve rekensom.

Rekensom kilometervergoeding voor fietsgebruik

Rekenvoorbeeld kilometervergoeding voor fietsgebruik
Afstand woon-werkverkeer 7 kilometer 14 (heen en terug) x 0,19 2.66 euro
Aantal werkdagen x 4 10.64 euro (per week)
48 weken per jaar aan het werk (4 weken vakantie) x 48 510.72 euro per jaar (onbelast)

Als het mooi weer is, is de fiets een prettig en snel vervoersmiddel. Dus uit de auto, op de fiets.

Staatsecretaris Stientje van Veldhoven

De staatssecretaris wil vooral forenzen die korte ritjes maken de auto uit krijgen. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer. "Het is een prima afstand om op de fiets af te leggen", zegt Van Veldhoven. Bij een afstand tussen 7,5 en 15 kilometer neemt 70 procent de auto en 15 procent de fiets. Van Veldhoven hoopt dat de opmars van de elektrische fiets ervoor zorgt dat mensen de auto laten staan.

Het kabinet heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor het sneller aanleggen van fietspaden en het vergroten van fietsstallingen bij stations. Bij die fietsstallingen komt ook meer ruimte voor elektrische fietsen, speed-pedelecs en bakfietsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl