Basketballers grijpen opnieuw naast wereldtitel op WK 3x3 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse basketballers zijn op het WK 3x3 in Manilla, net als vorig jaar in Nantes, tweede geworden. In de finale was titelhouder Servië met 16-13 opnieuw iets te sterk voor de ploeg van bondscoach Brian Benjamin.

Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren, Aron Royé en Dimeo van der Horst versloegen op de slotdag Canada en Slovenië. In de finale leek het ook de goede kant op te gaan. Oranje kwam met 7-5 voor en Servië stond al na vierenhalve minuut op zeven overtredingen. Elke volgende levert een strafworp op.

Servië, dat drie van de vier eerder WK's had gewonnen, toonde echter veerkracht. Met onder meer twee keer een tweepunter boog de titelhouder de score alsnog om.

Olympisch debuut

De 3x3-discipline maakt in Tokio over twee jaar zijn olympische debuut. In de snelle variant spelen de teams van drie spelers op één basket met een kleinere bal. Er is geen drie-, maar tweepuntslijn en de schotklok staat op twaalf seconden

Nederland klopt Slovenië op weg naar finale WK 3x3 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel in Manilla naar Italië, dat in de finale met 16-12 afrekende met Rusland.

De 'Orange Angels' van bondscoach Hakim Salem bleven in de groepsfase steken. Karin Kuijt, Jacobine Klerx, Sharon Beld en Loyce Bettonvil behaalden net als Spanje en Hongarije drie zeges, waarna het puntentotaal bepalend was. Nederland scoorde 64 keer, tegen 69 treffers voor Spanje en 68 voor Hongarije.

STER reclame