NOS NieuwsAangepast

Sjoemelsoftware bij Mercedes, grote terugroepactie in Europa

De Duitse autobouwer Daimler roept in Europa 774.000 dieselauto's terug naar de garage omdat er mogelijk gesjoemeld is met uitstootgegevens. Het gaat onder meer om de bestelwagen Mercedes Vito en auto's van de Mercedes C-klasse.

Ongeveer een derde van de teruggeroepen auto's rijdt rond in Duitsland. Het is niet duidelijk hoeveel Mercedessen er in Nederland naar de garage moeten. Het bedrijf zal Europese eigenaren van wagens met sjoemelsoftware waarschijnlijk snel benaderen.

Manipulatie

De terugroepactie heeft te maken met verdachte testgegevens van de auto's. Net als bijna drie jaar eerder bij branchegenoot Volkswagen zijn de wagens mogelijk gemanipuleerd om schoner te lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Software herkent wanneer de auto wordt getest, waarna bepaalde systemen in werking treden of juist worden uitgeschakeld.

Het is de tweede grote terugroepactie voor Daimler in korte tijd. Vorig jaar trok het bedrijf ruim 200 miljoen euro uit voor een soortgelijke actie. Ook andere grote autofabrikanten (bijvoorbeeld Audi en BMW) zijn de aflopen jaren verdacht van het gebruik van sjoemelsoftware.

De topman van Daimler moest vandaag uitleg geven aan de Duitse minister van Verkeer. Hij heeft daar herhaald dat de gebruikte software volgens hem niet in strijd is met de geldende regels. Na afloop van dat gesprek werd de terugroepactie bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl