Het reddingsschip de MV Aquarius mag met meer dan 600 vluchtelingen aan boord aanleggen in Spanje
NOS NieuwsAangepast

Situatie migrantenboot nijpend, ondanks Spaans aanbod

De situatie op het reddingsschip met 629 migranten dat doelloos op de Middellandse-Zee ligt, wordt steeds nijpender. Spanje zegt dat het schip mag aanmeren in Valencia, maar dat aanbod heeft de kapitein formeel nog niet bereikt. Het schip ligt nog stil.

Op het schip zitten onder anderen 123 alleenreizende minderjarigen en zeven zwangere vrouwen, die dit weekend uit het water zijn gered. Verschillende passagiers hebben medische zorg nodig, vanwege brandwonden door benzine in het water en onderkoelingsverschijnselen.

Het is volgens Artsen Zonder Grenzen (AZG) nog drie dagen varen naar Valencia. Een onveilige tocht voor de zwangere vrouwen en gewonden op de boot, schrijft de organisatie op Twitter. Voedsel- en watertekorten dreigden een probleem te worden, maar intussen heeft Malta koeken, noodles en water gebracht.

Terugzwemmen naar Libië

De sfeer is gespannen, volgens AZG, dat rechtstreeks betrokken is bij de Aquarius. Mensen zitten heel dicht op elkaar en zijn angstig. Een man dreigde overboord te springen en terug te zwemmen naar Libië toen hij en de andere migranten werden ingelicht over de situatie, meldt AZG op Twitter.

"De mensen zitten op het dek", zei Katrien Coppens, de Nederlandse AZG-directeur, eerder. Ze hebben nu ook in de gaten dat de boot stilligt. De angst, spanningen en stress nemen toe."

Bekijk hier beelden van het schip:

Schip met migranten mag naar Spanje

Italië en Malta weigeren het schip sinds dit weekend de toegang. Vanmiddag heeft de Spaanse regering hulp geboden. "Het is onze plicht om een humanitaire ramp te voorkomen", zegt de Spaanse regering in een verklaring. Spanje zegt dat het internationaal recht moet worden gerespecteerd. De burgemeester van Valencia stelt de haven in overleg met Madrid open voor de Aquarius.

'NEE tegen illegale migratie'

Het merendeel van de migranten op de Aquarius is door de Italiaanse marine en kustwacht uit zee gehaald. Artsen Zonder Grenzen werkt met hen samen. Normaal gesproken krijgt de kapitein van de kustwacht een haven door om naartoe te varen. Dat Italië het schip nu na de operatie ineens toch weigerde, vloeit voort uit het beleid van de nieuwe rechts-populistische regering.

"Vanaf vandaag zegt Italië NEE tegen mensensmokkel en NEE tegen illegale immigratie", twitterde de minister van Binnenlandse Zaken, Legaleider Matteo Salvini.

Malta wilde de Aquarius niet opvangen, omdat het schip volgens internationaal zeerecht moest worden opgevangen in de dichtstbijzijnde haven. Die is op het Italiaanse eiland Lampedusa. Echt happig op vluchtelingen is Malta overigens nooit, zegt Italië-correspondent Mustafa Marghadi.

Bijzondere situatie

Het is de vraag hoe het vanaf nu verder moet met vluchtelingen en drenkelingen in de Libische wateren. De Italiaanse diensten hebben de regie in dat gebied. Zij werken samen met de boten van de hulporganisaties, maar namen tot voorheen deze vluchtelingen ook op.

De Italiaanse minister Salvini zegt in een andere tweet nu ook een ander schip dat nu in de Libische wateren vaart, Sea Watch, te willen weigeren. Al lijkt dit nog niet aan de orde. De Nederlandse woordvoerder van Sea Watch zegt desgevraagd dat er op dit moment geen reddingsoperatie bezig is. Er zijn ook geen migranten aan boord.

De Italiaanse kustwacht is van begin tot eind verantwoordelijk, zegt Sea Watch. Maar als Italiaanse regering de vluchtelingen niet meer toelaat, is er geen plan B. Sea Watch gaat niet uit zichzelf richting Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl