Informatiepunt van de NS op Den Haag Centraal.
NOS NieuwsAangepast

NS past plan saldotoeslag niet aan ondanks petitie bezorgde medewerkers

De NS houdt vast aan het plan om een toeslag van 50 cent te heffen als een OV-chipkaart wordt opgeladen aan de balie. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen het spoorwegbedrijf en bezorgde baliemedewerkers.

Vanochtend overhandigden zeven medewerkers 12.000 handtekeningen van reizigers en collega's aan Koen Sueters, directeur Service en Operatie bij de NS. Dat leidde tot "een open gesprek", aldus Sueters, maar hij zag geen reden het voornemen van tafel te nemen.

Volgens de NS zijn er inmiddels genoeg goedkopere, laagdrempelige alternatieven om de kaart op te laden. Het bedrijf wil reizigers stimuleren die te gebruiken. Sueters: "Ik begrijp dat niemand enthousiast wordt van servicekosten. Maar het beste doen, betekent soms ook keuzes maken."

De balie-toeslag geldt vanaf 2 juli. Opladen bij een automaat blijft gratis.

Vervolgacties

Christa Burger, die namens FNV Spoor de baliemedewerkers bijstond, noemde het gesprek "absoluut niet bevredigend". Er wordt nagedacht over "passende" vervolgacties. "Ik wil daar niet te veel over uitweiden, maar blijkbaar is de NS niet gevoelig voor petities."

De baliemedewerkers zien niets in het plan, omdat zij dagelijks naar eigen zeggen nog veel reizigers helpen met het opladen van het saldo. De maatregel zou daarnaast vooral kwetsbare groepen, zoals laaggeletterden, ouderen en mensen met een laag inkomen, treffen. Burger: "De argumenten van de baliemedewerkers waren in het gesprek ook erg goed, met schrijnende voorbeelden. Maar de NS zegt doodleuk: bedankt voor het gesprek, maar we gaan er wel mee door."

Begrip

De NS laat weten begrip te hebben voor de zorgen van de medewerkers. "Daarom doen we dit ook erg zorgvuldig." De toeslag wordt eerst op een beperkt aantal stations ingevoerd. Op basis van die ervaringen wordt het plan uitgebreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl