EPA

De G7-top in Quebec lijkt te zijn uitgelopen op een ongekende scheuring tussen de VS en de andere westerse landen. De Verenigde Staten hebben gastheer Canada ervan beschuldigd de Amerikaanse president Trump een dolksteek in de rug te hebben gegeven.

De belangrijkste adviseur van Trump op economisch gebied, Larry Kudlow, zei bij CNN dat de Canadese premier Justin Trudeau de VS en andere landen heeft "verraden". Handelsadviseur Peter Navarro deed er nog een schepje bovenop bij Fox News: "Er is een speciale plek in de hel voor iedere wereldleider die Donald J. Trump op weg naar de uitgang een dolksteek in de rug toebrengt."

De twee adviseurs reageren op het slot van de G7-top. De landen deden een gezamenlijke verklaring uit en leken relatief eensgezind uit elkaar te gaan. Trudeau gaf daarna een persconferentie waarin hij kritiek uitte op de Amerikaanse importheffingen: "Wij Canadezen zijn beleefd en redelijk, maar we laten niet met ons sollen."

Op weg naar de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un twitterde Trump vanuit de Air Force One dat hij de opmerkingen van zijn collega "oneerlijk en zwak" vond. Daarop liet Trump zijn overgebleven vertegenwoordigers een streep zetten door de slotverklaring.

Navarro noemde de persconferentie van Trudeau "een van de ergste politieke misstappen van een Canadese leider in de moderne geschiedenis". Volgens Kudlow was het een amateuristische show met valse opmerkingen. De Canadese minister Freeland van Buitenlandse Zaken zei daarop dat de aanvallen van de VS op het Canadese beleid ongepast en niet nuttig zijn.

Politieke oorlog

Amerikaanse media noemen de houding van het Witte Huis een ongekende aanval op buurland en bondgenoot Canada. CNN stelt dat het westen in crisis verkeert en dat de "fragiele eenheid" met de andere G7-landen is opgeblazen.

The Wall Street Journal schrijft dat de persoonlijke strijd tussen de twee leiders escaleert en dat daarmee de relatie met een van de oudste en trouwste bondgenoten op het spel staat.

Volgens The New York Times is de president met zijn handelen een politieke oorlog begonnen met Canada. "Het kleine beetje hoop dat de andere leiders nog hadden op verzoening met Trump is vergaan in een stroom van harde beschuldigingen."

Europese vuist

De leiders van andere G7-lidstaten zetten zich schrap. Bondskanselier Merkel noemde de tweets zondagavond op de Duitse televisie "ontnuchterend" en "enigszins deprimerend". De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zegt dat er met een tweet veel vertrouwen kan worden verstoord. Volgens hem is het daarom cruciaal dat Europa eensgezind blijft.

Het Elysée in Frankrijk stelt dat internationaal overleg niet kan gevoerd met woede-uitbarstingen en loze opmerkingen. "Laten we serieus en waardig zijn voor onze mensen. We hebben afspraken gemaakt waar we ons aan zullen houden", zegt het kamp van de Franse president Macron. De Duitse bondskanselier Merkel schaart zich achter deze verklaring.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die ook bij de G7 aanwezig was, reageerde via Twitter op de uitspraak van Peter Navarro over een speciale plek in de hel voor Trudeau.

STER reclame