Kim Jong-un in zijn Maopak tijdens de ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon.
NOS NieuwsAangepast

Waarom Kim Jong-un bijna altijd een Mao-pak draagt

De vijf grote knopen dichtgeknoopt tot de kraag, vier buitenzakken aan de voorkant en een wijde broek. Als Kim Jong-un dinsdag de hand schudt van de Amerikaanse president Donald Trump, dan doet hij dat waarschijnlijk in het zwarte pak dat hij nagenoeg altijd draagt als hij in het openbaar verschijnt.

Het is geen teken van een eenzijdige kledingsmaak, maar een bewuste keuze waarmee Kim onderstreept dat hij de legitieme leider van Noord-Korea is.

Chinees kostuum

Wie honderd jaar geleden naar China afreisde, struikelde over de mensen in Kim-achtige pakken. Het kostuum was toen net hoogstpersoonlijk ontworpen en geïntroduceerd door Sun Yat-sen, de man die in 1912 de Republiek China stichtte.

Het pak gold als alternatief voor de traditionele Chinese klederdracht. Die had een bijsmaak van onderdrukking waar Sun Yat-sen afscheid van wilde nemen. Ook was het pak een alternatief voor het westerse maatpak - als nationalist wilde Sun Yat-sen zich ook afzetten tegen de westerse overheersing van zijn land.

Maopak

De rest van de Chinese bevolking ging het dragen toen dictator Mao Zedong het na zijn machtsgreep in 1949 omarmde en voor mannen verplicht stelde. Het moest eenheid en gelijkheid uitstralen. Sindsdien staat het pak bekend als 'Maopak' en is het onlosmakelijk verbonden aan het communisme.

Mao Zedong (links) tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Nixon in 1972.

Na de dood van Mao in 1976 durfden Chinezen hun Maopak in de kast te laten hangen. "China werd opener en de vrije keuze keerde terug in het dagelijks leven", schreef de BBC.

Wereldleiders

Onder communistische leiders is het pak populair gebleven. Ook Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea en opa van Kim Jong-un, was fan van het Maopak.

Kim Il-sung heeft als 'Grote Leider' in Noord-Korea nog altijd een mythische status. Formeel is hij zelfs nog het staatshoofd van het land, ook al overleed hij in 1994. Zijn zoon en opvolger, Kim Jong-Il, koos voor een ander kostuum, maar Kim Jong-Un keerde terug naar het Mao-pak.

Opa-kopie

Kim Jong-un probeerde op zijn legendarische opa te lijken om zo aan populariteit te winnen onder de bevolking. Volgens Koreadeskundige Suk-Young Kim, hoogleraar aan de University of California, Los Angeles (UCLA), zou Kim zijn dieet hebben aangepast om gezetter te worden. Ook vulde hij zijn garderobe met de zwarte Maopakken van zijn opa.

Suk-Young Kim: "Het pak refereert direct aan de nalatenschap van zijn opa, het is een manier om zijn macht te legitimeren. Kim Jong-un was een nieuwkomer op het politieke toneel en moest een manier vinden om zich snel te manifesteren."

Kim Il-sung, de opa van Kim Jong-un, in 1975.

In januari verraste Kim bij zijn nieuwjaarstoespraak door opeens in een lichtgrijs, driedelig pak de bevolking toe te spreken. Er werd meteen gespeculeerd over een trendbreuk. Maar nee, ook daarmee kopieerde Kim zijn opa. Die droeg af en toe westerse maatpakken om zich te onderscheiden van andere communistische leiders uit zijn tijd.

Zo blijkt: achter alles wat de Noord-Koreaanse leider doet of draagt, zit een gedachte. Als het maar past in de geest van zijn opa.

Kim Jong-un tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl