Drie blije Nederlandse gezichten bij de WK BMX: Merel en Laura Smulders en Judy Baauw
NOS SportAangepast

BMX'ster Laura Smulders op bovenste tree oranje WK-podium

Laura Smulders heeft in Bakoe (Azerbeidzjan) de wereldtitel BMX veroverd. In de finale wist ze halverwege de finale titelhoudster Alise Willoughby te passeren. De Amerikaanse wilde aanpikken, maar raakte het achterwiel van Smulders en viel. De 24-jarige aanvoerster van het wereldbekerklassement snelde vervolgens naar de zege.

De andere twee Nederlandse finalisten profiteerden optimaal van de buiteling van Willoughby. Merel Smulders, Laura's vier jaar jongere zus, verraste met de tweede plaats, terwijl Judy Baauw, de nummer twee in de wereldbekerstand, ondanks een slechte start alsnog het brons voor zich opeiste.

Oranjevrouwen snellen naar 1-2-3 bij WK BMX

Tweevoudig olympisch kampioene Mariana Pajon ontbrak vanwege een knieblessure en ook de Australische Caroline Buchanan, de afgelopen drie WK's goed voor zilver en in 2013 's wereld beste, was afwezig.

Aan Nederlandse zijde kwam Merle van Benthem niet aan de start. Ze was wel meegereisd naar Bakoe, maar had nog te veel last haar sleutelbeen, die ze twee weken geleden brak. Ruby Huisman werd uitgeschakeld in de halve finales.

Superdag

Voor Smulders, die in 2012 brons won bij de Olympische Spelen in Londen, is het de eerste wereldtitel. In 2014 werd ze derde. "Ik had echt een superdag. In de finale was ik niet als beste weg. Ik wist dat ik Willoughby ergens moest passeren. In de bocht zag ik mijn kans en die moest ik grijpen."

"Toen ik over de finish kwam hoorde ik Merel schreeuwen: tweede! En Judy als derde. Te gek natuurlijk. Wat een supervet podium."

Zusjes Smulders in de wolken na BMX-succes bij WK

Zus Merel was eigenlijk al blij dat ze überhaupt mee mocht doen aan de WK, bekende ze. Ze bekommerde zich ook meer om de kansen van Laura. "Ik was vooral nerveus voor haar. Want ik weet hoe hard ze hiervoor heeft gewerkt, hoeveel energie ze erin heeft gestoken. En toen kwamen we als één en twee over de finish! Ik ben zo blij. Ik kan het nog niet geloven."

Mannen in mineur

Zo groot als de vreugde was bij de Nederlandse vrouwen, zo in mineur eindigde het toernooi voor de mannen in het oranje. Zo waren de WK voor Twan van Gendt al na zijn eerste kwalificatierun voorbij. Hij ging hard onderuit en liet de tweede en derde race schieten. Jay Schippers en Kevin van Groenendaal werden in de achtste finales uitgeschakeld.

Voor Niek Kimmann, als aanvoerder van het wereldbekerklassement de torenhoge favoriet in Bakoe, viel onverwachts het doek in de halve finales. De 22-jarige wereldkampioen van 2015 kwam door kramp niet goed weg bij de start en wist zich op slag kansloos voor een plek bij de beste vier en daarmee kwalificatie voor de eindstrijd.

Kramp speelt Kimmann parten in halve finale

Joris Harmsen wist in dezelfde halve finale met enig fortuin - enkele rijders voor hem gingen onderuit - als nummer vier wel de finale te halen, net als Dave van der Burg die in zijn halve finale als tweede over de meet ging.

Finishfoto

In de eindstrijd ging Van der Burg echter onderuit en ook Harmsen kwam tekort om zich serieus in de strijd om de medailles te mengen; hij finishte als vierde.

Geen WK-succes voor oranje-BMX'ers

Het goud ging naar de Fransman Sylvain André die dankzij een ultieme jump op de streep zijn landgenoot Joris Daudet aftroefde, zo wees de finishfoto uit. Het verschil bedroeg 0,006 seconde in het nadeel van de kampioen van 2011 en 2016.

Olympisch kampioen Connor Fields uit de Verenigde Staten werd al in de achtste finales uitgeschakeld. Zijn landgenoot en regerend wereldkampioen Corben Sharrah, die vorig jaar André en Daudet naar de tweede en derde plaats verwees, eindigde op de vijfde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl