Veel publiek bij nagespeelde Slag van Vlaardingen

Strijders spelen de slag na RTV Rijnmond

De nagespeelde Slag bij Vlaardingen heeft vandaag in de Broekpolder bij de stad 15.000 bezoekers getrokken. Overweldigend, noemt de organisatie het.

"Met 15.000 bezoekers op de eerste dag zijn onze verwachtingen overtroffen", zegt een woordvoerder tegen RTV Rijnmond. Er waren voor het hele weekend 25.000 bezoekers verwacht, "misschien gaan we daar zelfs overheen".

Het is dit jaar 1000 jaar geleden dat Dirk III de Slag bij Vlaardingen tegen het leger van de Duitse keizer won. Hendrik II had een strafexpeditie van duizend militairen gestuurd omdat de graaf illegaal tol hief en gebied van het bisdom Utrecht had ingenomen. Toen de strijdmacht vast kwam te zitten in het moerasland kon Dirks kleinere boerenleger de getrainde tegenstanders makkelijk uitschakelen. Daardoor hield het huidige Holland een grote mate van autonomie.

De slag wordt vandaag en morgen nagespeeld door 250 middeleeuwse re-enactors en acht paarden uit heel Europa. Ook is er een kampement van 500 handelaren, ambachtslui en boeren opgetrokken op het terrein.

Morgen wordt de slag nog twee keer nagedaan, om 12.30 en 15.30 uur. Tussendoor zijn er in de arena zwaardvechtlessen voor kinderen.

Dit is een artikel van

STER Reclame