Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi

Ziyech trefzeker voor Marokko; Van Marwijk lacht het laatst

Marokko en Australië hebben hun laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het WK met een zege afgesloten. Met de Nederlandse Marokkanen Mbark Boussoufa, Hakim Ziyech, Nordin Amrabat en Karim El Ahmadi in de basis en Sofyan Amrabat als invaller won Marokko in Tallinn met 3-1 van Estland en Australië versloeg Hongarije met 2-1.

Younes Belhanda zette Marokko op aangeven van Boussoufa op voorsprong. Aan de aanval was een fraaie pass van Ziyech voorafgegaan. Ziyech zelf maakte uit een strafschop de tweede goal en na een inzet op de paal van Amine Harit zorgde Youssef En-Nesyri in de tweede helft voor de derde treffer.

Mindere tweede helft

Zonder de gewisselde Ziyech speelde Marokko in de tweede helft een stuk minder dan in de eerste. El Ahmadi en Nordin Amrabat gingen halverwege het tweede bedrijf naar de kant. Invaller Ats Purje kapte een kwartier voor tijd de Marokkaanse invaller Manuel da Costa (oud-PSV) uit en maakte de eregoal van het thuisland.

Hakim Ziyech scoort vanaf de strafschopstip
  • ANP
    Marokko viert de openingsgoal van Younes Belhanda

Eerder in de oefencampagne voor het WK speelde Marokko 0-0 gelijk tegen Oekraïne en won de ploeg van bondscoach Hervé Renard met 2-1 van Slowakije. Marokko komt op het WK op 15 juni in actie tegen Iran en speelt in groep B ook nog tegen Portugal en Spanje.

Eigen goals in slotfase duel Australië

Australië won na de 4-0 zege op Tsjechië ook zijn tweede oefenwedstrijd voor het WK. Daarvoor kreeg de ploeg van Bert van Marwijk wel hulp van de tegenstander. In blessuretijd schonk een eigen goal van Tamás Kádár de bezoekers de winst in Boedapest. Hij tikte een voorzet van Jackson Irvine in eigen doel.

Bert van Marwijk met in zijn kielzog assistent Mark van Bommel

Het bleef lang 0-0 in de WK-generale van de Australiërs, maar Daniel Arzani zette de ploeg van Van Marwijk in de 74ste minuut op voorsprong. Vlak voor tijd leek Australië de zege toch mis te lopen toen oud-PEC Zwolle-verdediger Trent Sainsbury een voorzet van Attila Fiola achter Feyenoord-doelman Brad Jones kopte. Tot vreugde van Van Marwijk gingen de Hongaren daarna echter ook nog in de fout.

Australië opent het WK op 16 juni in Kazan tegen Frankrijk en neemt het in groep C ook nog op tegen Denemarken en Peru.

Servië overklast Bolivia

Servië was in Graz met 5-1 te sterk voor Bolivia. Aleksandar Mitrovic scoorde drie keer en Adem Ljajic en Branislav Ivanovic maakten de overige goals. Jhasmani Campos deed wat terug namens Bolivia. Servië speelt in Rusland in groep E tegen Brazilië, Zwitserland en Costa Rica.