Het aantal beren in Roemenië is de afgelopen jaren fors gestegen. Alleen al in het jaar 2016 is het aantal van 6050 naar 6640 opgelopen. Steeds meer mensen in Roemenië worden aangevallen door de dieren.

Beren zijn in Roemenië beschermde diersoorten en er mag daarom niet op ze gejaagd worden, behalve wanneer een beer een mens aanvalt. Vorig jaar zijn twee keer zoveel mensen aangevallen als in 2016.

Roemenen vinden het doodeng, ze voelen zich zelfs in hun eigen huis niet veilig:

'De beer doodt alles wat op zijn weg komt'

Minister Gavrilescu van het Roemeense ministerie van Milieu vindt de veiligheid van de mensen even belangrijk als het beschermen van de dieren. Daarom is het Roemeense ministerie van Milieu bezig met het opzetten van een actieplan voor het behoud van de dieren. Op dit moment wordt gewerkt met een maximumaantal van 4000 beren in het land, wat een vermindering van 2000 beren zou betekenen.

Gavrilescu vindt dit een noodkwestie en roept andere milieuministers uit de EU-landen op om beren uit Roemenië te huisvesten. Volgens de minister moet er meer bewustwording komen op Europees niveau over deze situatie.

STER reclame