1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS VoetbalAangepast

Ruime zege in Noord-Ierland houdt Oranjevrouwen op WK-koers

 • Pro Shots
  De Oranjevrouwen vieren feest na de openingstreffer van Lineth Beerensteyn
 • Pro Shots
  Daniëlle van de Donk haalt uit tegen Noord-Ierland

De Oranjevrouwen hebben WK-kwalificatie binnen handbereik. Dankzij een 0-5 zege in Noord-Ierland handhaafde de ploeg van Sarina Wiegman zich aan kop van groep 3.

Nederland heeft daardoor nog altijd een verliespunt minder dan nummer twee en directe concurrent Noorwegen, dat eerder op vrijdag met 0-2 wist te winnen van Ierland.

Kraker in Noorwegen

Wint Oranje dinsdag van hekkensluiter Slowakije, dan is een gelijkspel in de laatste wedstrijd tegen Noorwegen voldoende voor een WK-ticket.

"In september komt het erop aan tegen Noorwegen, de grote wedstrijd", besefte Shanice van de Sanden. "Maar eerst de volle focus op Slowakije, daar moeten we het laten zien.

 • Groenen over 0-3: aanval uit het boekje, om maar een clichétje te gooien
 • Van de Sanden: eerste helft verliep niet zoals we hadden verwacht

In april bleek de Noord-Ierse muur in Eindhoven al kwetsbaar (7-0 zege voor Oranje), nu hield het groen-witte gevaarte een uurtje aardig stand. Alleen Lineth Beerensteyn trof doel, nadat ze zich knap vrij had gedraaid.

Noord-Ierland werd vervolgens een penalty onthouden bij een handsbal van Anouk Dekker en zag Nederland na rust uitlopen naar een ruime zege.

Clicheetje gooien

Te beginnen met de 0-2 van Daniëlle van de Donk. "Dat was een aanval uit het boekje, om maar eens een clicheetje te gooien. Van achteruit, tussen de linies door spelen, draaien, steken, voorzet... een mooie goal", lachte Jackie Groenen, die aan de basis stond van de treffer met een pass op Shanice van de Sanden, die ineens voorgaf op Van de Donk.

"Ik denk dat Shaan en ik elkaar wat dat betreft heel goed aanvullen. Zij zoekt precies op het goede moment de diepte en ik kan hem er dan tussendoor steken." Van de Sanden tekende vier minuten later zelf voor de 0-3.

Een kwartier voor tijd benutte Sherida Spitse een penalty na een overtreding op Beerensteyn, waarna Jackie Groenen de eindstand op 0-5 bepaalde na een een-tweetje met diezelfde Beerensteyn.

Resterend programma Nederland en Noorwegen

dinsdag 12 juni Noorwegen-Ierland
Nederland-Slowakije
vrijdag 31 augustus Slowakije-Noorwegen
dinsdag 4 september Noorwegen-Nederland

Stand in groep 3

Doelsaldo
1. Nederland 6-16 20-0
2. Noorwegen 5-12 15-3
3. Ierland 6-10 6-5
4. Noord-Ierland 6-3 4-22
5. Slowakije 5-0 3-18

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl