Tommy Robinson
NOS NieuwsAangepast

Tommy Robinson al twee weken stil, zijn aanhangers des te luider

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

De anti-islam activist Tommy Robinson zit inmiddels twee weken in de gevangenis, maar de roep om zijn vrijlating bij zijn aanhangers blijft onverminderd groot. Morgen demonstreren naar schatting een paar duizend mensen bij Downing Street, het politieke hart van Groot-Brittannië. Een van hen is Geert Wilders; de PVV-leider reist er speciaal voor naar Londen.

Robinson - die eigenlijk Stephen Yaxley-Lennon heet - werd op 25 mei aangehouden bij de rechtbank in Leeds nadat hij met zijn telefoon opnames had gemaakt van de aankomst van enkele Brits-Pakistaanse verdachten in een verkrachtingszaak. Dat is verboden in Groot-Brittannië en wordt beschouwd als verstoring van de rechtsgang.

Normaal gesproken resulteert dat niet direct in een gevangenisstraf, maar omdat hij voor eenzelfde vergrijp enkele weken eerder al een voorwaardelijke straf had gekregen, besloot de rechter hem nu een gevangenisstraf van dertien maanden op te leggen. Daarvan moet hij minimaal de helft uitzitten.

Beelden van de arrestatie van Tommy Robinson

Na Robinsons arrestatie twee weken geleden (zie video hierboven), ging er een golf van verontwaardiging rond op sociale media onder zijn aanhangers. Zij beschouwen het als een poging van de Britse regering om hem monddood te maken. Dat traditionele media aanvankelijk amper aandacht besteedden aan de zaak, zagen ze als bevestiging daarvan. Bij eerdere, relatief kleine, demonstraties in Londen, Manchester en Leeds droegen demonstranten afbeeldingen van Robinson waarop zijn mond was afgeplakt.

De verontwaardiging beperkte zich niet tot Groot-Brittannië. Van de Verenigde Staten tot Australië, Duitsland, Oostenrijk, België, Italië en Nederland spraken met name rechts-populistische politici hun steun uit voor Robinson. Ook Geert Wilders demonstreerde bij de Britse ambassade in Den Haag en nam er een korte videoboodschap op. Hij noemt Robinson een vrijheidsstrijder, die het zwijgen is opgelegd door Groot-Brittannië.

Robinson is omstreden in Groot-Brittannië. Hij was een van de oprichters van de extreem-rechtse English Defence League. Ook kwam hij meerdere keren met justitie in aanraking vanwege fraude en geweldsdelicten. Tegenwoordig richt hij zich als activist op eigen houtje tegen wat hij "de gevaren van de islam" noemt. De verdachten in de bewuste verkrachtingszaak noemde hij "moslimpedofielen". Op sociale media heeft hij zeer veel volgers; alleen al op Facebook zijn het er ruim 800.000.

Ook maakte Robinson na de aanslagen in Manchester en London Bridge meerdere video's over de moslimachtergrond van de daders, iets wat in zijn ogen door andere media verzwegen wordt. Darron Osborne, de man die vorig jaar juni in het Londense Finsbury Park op een groep moslims inreed en daarbij een slachtoffer maakte, bleek in de dagen daarvoor veel video's van Robinson bekeken te hebben. Ook was er e-mailcontact tussen de twee. Tijdens zijn rechtszaak verklaarde de Londense politie dat anti-moslimpropaganda een grote rol had gespeeld bij Osbornes daad.

Publicatieverbod in Britse media

De rechter die Robinson veroordeelde, verklaarde dat zijn veroordeling niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft, maar met het feit dat hij de wet heeft overtreden. "De vrijheid van meningsuiting komt met de verantwoordelijkheid om dat binnen de grenzen van de wet te doen", zei rechter Geoffrey Marson tegen Robinson. "Ik geloof niet dat u beseft wat de consequenties van uw daden hadden kunnen zijn."

Marson maakte duidelijk dat de filmbeelden ervoor kunnen zorgen dat de zaak tegen de verdachten in de verkrachtingszaak op losse schroeven komt te staan. "Als dat gebeurt moet de zaak opnieuw, iets wat honderdduizenden ponden zou kosten. Mensen moeten begrijpen dat wanneer ze rechtbankregels overschrijden, er serieuze consequenties zijn."

In eerste instantie legde de rechter ook een publicatieverbod op aan Britse media om over de zaak te schrijven. Dat gebeurt in Groot-Brittannië soms om te voorkomen dat de jury door berichtgeving wordt beïnvloed. Dat publicatieverbod werd na klachten van verschillende media enkele dagen later verworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl