NOS Nieuwsโ€ขโ€ขAangepast

'Jullie verkopen jonge kinderen seks, omdat het scoort'

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

De prijswinnaar van Beste Instagrammer bracht gisteravond een boodschap op het podium van The Best Social Awards. Stop met het maken van video's vol sekspraat gericht aan minderjarigen voor clicks, dat probeerde Cesar Majorana over te brengen.

De 22-jarige programmamaker had het over online video's. Vooral het YouTube-kanaal Concentrate van RTL MCN kreeg ervan langs. "Het is een beetje raar dat ik daar video's zie, waarin de eerste vraag aan tieneridool Famke Louise is: ben je wel eens in je reet geneukt?"

'Jullie maken video's waarin seks wordt verkocht aan tieners'

Na die woorden werd Majorana vriendelijk verzocht of hij daar "later op de borrel" verder over kon praten. Daarna heeft hij de volledige tekst van zijn betoog op zijn Twitteraccount gezet.

De programmamaker windt zich erover op dat goede voorlichting en een kijkwijzer bij online kanalen ontbreken. "Jullie verkopen jonge kinderen seks, omdat het scoort en verspreiden zo een giftig idee over seksualiteit onder jongeren."

Een aantal vloggers is het met hem eens en deelt zijn post op sociale media. Aan de telefoon legt Majorana uit dat hij met zijn betoog een breder probleem wil aankaarten.

Schreeuwende koppen

"Natuurlijk wijs ik RTL MCN aan als grootste partij, ik wilde chargeren." Ook onafhankelijke internetvideomakers proberen zo veel mogelijk kijkers trekken door schreeuwende koppen over seks, zegt hij. In veel van die filmpjes wordt volgens de 22-jarige wel veel gepraat over seks, maar zonder goed te informeren.

RTL MCN zegt dat het heel goed is dat de discussie over dit onderwerp op gang komt. "Maar de kern van het probleem van deze discussie is de veiligheid van kinderen en die verantwoording ligt bij YouTube", laat het mediabedrijf weten in een reactie. Het wijst er ook op dat de doelgroep van Concentrate bestaat uit 18- tot en met 25-jarigen.

Die generatie spreekt nu eenmaal zo.

RTL MCN-woordvoerder Melanie van Gelderen

De video waarin vlogger Monica Geuze aan Famke Louise de expliciete vraag over anale seks stelt, is van Concentrate-format Zie Ze Liegen. Dat heeft volgens RTL MCN-woordvoerder Melanie van Gelderen "een rauw randje". Geuze zou onlangs hebben gezegd dat ze de vraag iets te bot had gesteld. "Maar die generatie spreekt nu eenmaal zo", zegt Van Gelderen.

De woordvoerder vindt het opvallend dat Majorana de kritiek uit. Hij werkt voor NPO3-videoplatform Club Hub, waar volgens Van Gelderen dezelfde soort content wordt gemaakt.

Daar zet de 22-jarige programmamaker tegenover dat daar volgens hem meer voorlichting wordt gegeven. En over de leeftijdsdoelgroepen zegt hij: "Je kan niet de idolen van 12-jarigen gebruiken en dan zeggen dat je 18-plussers wil bereiken." Ook benadrukt hij dat zijn boodschap bedoeld is voor de hele mediabranche. "We zouden het allemaal veel beter kunnen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl