Ireen Wüst en Sven Kramer
NOS SchaatsenAangepast

ISU kiest voor één WK schaatsen per jaar

Met ingang van het seizoen 2020/2021 verandert de opzet van het wereldkampioenschap schaatsen. In plaats van drie aparte WK's - allround, sprint en afstanden - zal nog slechts één kampioenschap worden georganiseerd. Hoe dat kampioenschap er precies uit gaat zien en welke titels er in dat ene toernooi te verdienen zijn, is nog niet bekend. Dat wordt de komende tijd uitgewerkt.

Dat besluit is vandaag genomen tijdens het congres van de internationale schaatsunie ISU in Sevilla. Een voorstel van Nederland om de winnaar van de wereldbeker ook wereldkampioen te noemen, haalde het niet. Wel gaf Nederland op het congres aan de wereldbeker meer aanzien en betekenis te willen geven.

Verschillende pakken

Op het tweejaarlijkse ISU Congres zijn zo'n 300 afgevaardigden bijeen om honderden voorstellen te bespreken. Sommige voorstellen zijn klein zoals een voorstel tot de wijziging van de volgorde waarin de medailles worden uitgereikt bij een kampioenschap of het veranderen van een paar woorden in de reglementen.

Een voorstel van Nederland om schaatsers bij de World Cups verschillende pakken te laten dragen, werd teruggetrokken. In het voorstel zouden olympisch kampioenen, wereldkampioenen of nationaal kampioenen iets aan hun pak kunnen toevoegen om herkenbaarder te zijn voor het publiek. Een merkenploeg zou met dit voorstel de kans hebben gekregen om bijvoorbeeld de kleuren van de sponsor te verwerken in een World Cup-pak. Nu zijn sponsoren slechts zichtbaar met een logo op het schaatspak bij internationale kampioenschappen.

Shorttrack: gemengde aflossing

Ook in het shorttrack zijn er veranderingen op komst. Vanaf komend seizoen wordt er in de wereldbekers een gemengde estafette gereden. Het onderdeel is een toevoeging op de afzonderlijke relay voor mannen en vrouwen, die onderdelen blijven gewoon op het programma staan.

De Nederlandse achtervolgingsploeg tijdens de Spelen van Pyeongchang

Geen 'winterfestival'

Nederland stelde voor om eens in de vier jaar een 'winterfestival' te houden waarop tegelijkertijd het WK shorttrack, het WK kunstschaatsen en het WK afstanden zouden moeten plaatsvinden. Dat voorstel werd nog voor stemming teruggetrokken. Wel werd op het congres afgesproken om met betrekking tot dit onderwerp een werkgroep te formeren.

Een Nederlands voorstel voor het verhogen van de minimumleeftijd bij het kunstschaatsen met ingang van het seizoen 2020/2021 van 15 naar 17 jaar werd van de agenda verwijderd nog voor de stemmingen waren begonnen.

Dijkema herkozen als voorzitter

Jan Dijkema werd zoals verwacht herkozen als voorzitter van de ISU. Dijkema, die sinds juni 2016 aan het roer staat bij de internationale schaatsunie, was de enige kandidaat.

Hij is na Gerrit van Laer (1937-1945) en Pim Mulier (1892-1895) de derde Nederlander die deze functie bekleedt.

ISU-voorzitter Jan Dijkema

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl