Howard X als Kim
NOS NieuwsAangepast

Kim-imitator 'moet wegblijven bij locatie top'

Singapore wil Kim-imitator Howard X weghouden bij de topontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump aankomende week. De Chinese Australiër zegt dat hem is opgedragen uit de buurt van de veiligheidszone te blijven.

Tegen persbureau AP vertelde Howard X dat hij vandaag bij aankomst in Singapore vanuit Hongkong twee uur is vastgehouden op de luchthaven. Zijn bagage werd doorzocht en hij werd ondervraagd over zijn plannen in de stadstaat.

Howard X was uitgenodigd om acte de présence te geven in een winkelcentrum en een restaurant, samen met een Donald Trump-look-a-like. Volgens hem gaf de politie hem te verstaan dat hij uit de buurt moet blijven van het Sentosa-eiland, waar de echte Kim en Trump zullen onderhandelen. Ook het Shangri-La Hotel is voor hem verboden terrein, daar verblijven de beide staatshoofden.

In het verleden was Howard X in Hongkong weleens betrokken bij demonstraties voor meer democratie. Hij verzekerde de politie van Singapore dat hij dat nu niet van plan is. "Ik ben niet van plan te gaan rellen. Ik heb ze gezegd dat ik dat nooit zou doen, omdat het verboden is in Singapore."

 • AFP
  Sinds 2011 is Howard X Kim-imitator
 • AFP
  Eigenlijk is Howard X muzikant
 • AFP
  Hij treedt op in reclames en films
 • AFP
  Ook gaat hij regelmatig de straat op, om mensen selfies te laten nemen
 • AFP
  Howard X vindt zichzelf niet corpulent genoeg, maar dikker is te ongezond
 • AFP

Howard X is al enige jaren 'Kimitator', maar loopt de laatste maanden pas echt binnen door de handreikingen van zijn evenbeeld. Tijdens de Olympische Spelen dook hij al op in het Zuid-Koreaanse Gangneung, tot verwarring van de Noord-Koreaanse cheerleaders die Pyongyang gestuurd had. In aanloop naar de top wordt hij regelmatig vergezeld door een Amerikaanse nep-Trump.

Sinds Kim in 2011 aan de macht kwam wordt Howard X regelmatig gevraagd voor films, reclames en optredens. "Ik dacht: die kerel lijkt op mij, ik moet iets bedenken hoe ik hier geld uit kan slaan", zei hij recentelijk over zijn ongebruikelijke bijbaantje.

Eigenlijk vindt Howard X dat hij nog iets corpulenter zou moeten zijn om de gelijkenis te perfectioneren. "Maar dat lukt me niet. Het zou slecht zijn voor mijn gezondheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl